Thaimaalainen vs Suomalainen tapa selvittää riita ja Eevan puhe Migrille

Hankala Yö - tilanteemme alkaa käydä sietämättömäksi

Hankala yö. Menin sänkyyn jo ennen yhdeksää illalla ja nukahdin välittömästi.  Herään yhdentoista aikoihin Eevan riemukiljahduksiin. Kuulen kuinka Bikun villitseen Eevaa vielä lähempänä puoltayötä, yritän nukahtaa, mutta ei onnistu. Toistuvat kiljahtelut olohuoneesta pitävät hereillä, vaikka olen loputtoman väsynyt.

Nousen ylös ja sanon, etten voi nukkua. kun Eevaa huudatetaan. Se oli liikaa Faille. Pieni perheriitahan siitä syntyi. Olen oppinut, että tuolloin on parempi ottaa etäisyyttä ja hyppäsin skoootterin päälle. Ajattelin, että käynpä tankkaamassa skootterin kun löpö vähissä. 

Ajelen rannan kautta PTT-huoltoasemalle. Yöbaarit aktiivisena, musiikki ja juhlimisen äänet kuuluvat korviini voimakkaana - ei kutsuvana.  Käännyt rantatieltä oikealle kohti rannikon myötäistä pääväylää Bangkokista-Hua Hiniin. Tämänkin varrella niin ruokapaikat kuin baarit varsin täynnä, vaikka on low-season. 

Tulen isolle päätielle liikennevaloihin ja odotan vihreän vaihtumista. Käännyn oikealle kohti PTT-asemaa ja kurvaan asemalle. Kiinni! No, on sitä polttoainetta vielä jäljellä ja palaan pienen lenkin jälkeen asunnlle. Fai istuu Bikunin kanssa olohuoneessa ja Eeva nukahtaneena retkisängyllä myös. Nyt on parempi mennä työhuoneeseen. 

Muu perhe kömpii makuuhuoneeseen. Olen rauhallinen, vaikka sisäsiesti  kiehuu. Ennen lähtöä yö-ajelulle Fai sanoi, että mitä muuta hän olisi voinut tehdä kun Eeva ei nukahtanut. Minun mielestä, väsynyttä lasta ei pitäisi enää villitä, kun on väsynyt ja ei nukahda. Kokemuksesta tiedän, ja tässä on kulttuuri ero, että toisen virhettä ei pidä alkaa osoittamaan. Se pitää jokaisen itse pohtia. 

Olen monesti miettinyt tätä asiaa. Onko se suomalainen tapa puhua asiat läpi parempi, vai tämä aasialainen tapa. Asioiden jauhaminen - ainakin tilanteen ollessa akuutti - voi vain tuoda esiin aggressiivista puolustautumista ja hyökkäystä. Tunne menee järjen edelle. 

Aasialainen, tai ainakin Tai-Yai tapa on antaa asian rauhoittua(ใจเย็น) ja sitten, jos on tarvetta keskustella asiasta keskustellaan - (ค่อย ค่อย) - hellästi, asteittain, pikku hiljaa



olennainen kulttuurinen asia - hillitä itsensä, rauhoittua




tärkeä sana parisuhteessa, pikku hiljaa





Ne jotka tuntevat minut pitkään ymmärtävät, että on ollut kova työ sopeutua tänne itämaiseen kulttuuriin. Mutta tämä oppiminen on ollut minulle arvokasta. 

Päälisin puolin olen rauhallinen, mutta sisällä kiehuu - kello on 01 - ne toivomani hyvät unet tälle yölle haihtui kuin  tuhka tuuleen. Mistä tämä perheen vuorokausirytmin sekoittuminen, pinnan alla oleva kireys, johtuu?

Vastaus on yksinkertainen. Tämä migrin toiminta alkaa todella näkymään arjessa, Miten se vaikuttaa lapsiin? Olen todella katkera tälle migrin toiminnalle - tai paremminkin toimimattomuudelle. Se on kiusaamista - kuten käräjänoikeustuomari ystäväni on todennut.

Totesin itseni kanssa keskustellen, että on aika välimuistin tyhjentämiselle. 

Noin kello 02 otan pitkän chantin - arviolta 40 minuuttia ja meditoin tunnin. Mieli tasaantuu ja juon pullon kivennäisvettä. Menen sänkyyn ja nukahdan välittömästi.  

Aamu Eevan kanssa

Eeva alkaa heräillä yhdeksän jälkeen jakömpii äitinsä yli minua kohden. Otan syliin, kävelemme olohuoneeseen ja vaihdan vaipat. Menemme keittiöön ja nyt on iso tarve Moccana-kahville.  Eli Moccana kuppiin ja kivennäisves pullo jääkaapista mukaan. Annan sen Eevalle, jotta toinen käsi jää vapaaksi keittiön ja olohuoneen välisen oven sulkuun. 

Kävelemme työhuoneeseen ja Eevalta putoaa kivennäisvesipullo; onneksi on muovinen. Korkki jotenkin aukeaa ja puolet vedestä valuu lattialle. Totean Eevalle, että ei haittaa - sellaista sattuu - hän katsoo minua hieman hämmästyneenä. 

Teletapit Eevalle, Berocca ja Moccana minulle. Katsomme jakson Junamatkasta ja kokeeksi hieman Muumilaakson tarinoita nro 2. Alkuun Eeva katsookin Muumeja, mutta hieroo hieman silmiään ja keskittyminen herpaantuu. 

On kitaran vuoro. Muutama laulu ja Eeva yrittää soitaa mukana, tuo kätensä kitaralle. Sitten kyllästyy, kun ei onnistu. Horttokaalot vielä jaksaa kuunnella ja sitten on aika mennä leikkimään olohuoneen lattialle. Harjoittelemme kynällä piirtämistä paperiin. Haen välillä täytettä Moccana-kuppiin.






Eeva saa jo jotain paperiin



Eeva vaikuttaa nälkäiseltä, tarjoan avocadoa - ei maistu. Taitaa olla jo tarve rintaruokinnalle. En haluaisi häiritä Fain unta, mutta ei minun rinnasta maitoa heru, joten pakko on viedä Eeva äidilleen. 

Sinne Eeva nukahtaa uudelleen äitinsä viereen. Teen vielä Moccanat. Sitten onkin pihasuihkun vuoro. 


Iltapäivä - skootterin tankkaus, makrossa käynti ja iltapäivä latte


Fai ja Bikun nousee ylös ja minua väsyttää. Menen makoilemaan sänkyyn ja nukahdan noin klo 13. Näen kovasti unia; todella sekavia. Herään puoli kolmen aikoihin. Fai on juuri syöttämässä Eevalle päivän kiinteää ruokaa, mutta Eeva lopettaa syönnin ja kävelee jalkohini ja taputtaa pohkeiden ulkoreunoihin " isi - ota syliin!". Otan Eevan syliin ja menemme työhuoneeseen. Juttelemme vähän ja tutkimme kitaraa. Eeva välillä ottaa minua peukaloista ja tapututtaa käsiäni siten yhteen. Leikittyämme tovin Eeva ilmaisee, että nyt on rintamaidon aika ja vien hänet makuuhuoneeseen, missä Fai selaa puhelintaa. 

Sinne Eeva jäi päiväunille samalla ja Bikun katsoo - kuten nykyisin liian tavallista - televisiota. 

Minulla tokkurainen olo - kuten nykyisin liian tavallista. Kokoan itseni. Skootteri jäi tankkaamatta viime yönä, kahvihammasta kolottaa ja jotain varmaan pitäisi hakea kaupastakin. Samalla hieman etäisyyttä ja välien selvittelyä sovittelevin pikku viestein. 

Skootterin päälle ja tuttuun kahvilaan kahville. Doppio-Latte ja viereiseen Makroon ostoksille. Panen Faille viestin, että lähdit tankkaamaan skootterin ja voisin samalla käydä Makrossa - mitä voisin tuoda. Tankkaukseen positiivinen hymiö, ostoksiin - ei osaa sanoa.  Ostan lohipalan Eevalle ja Bikunille, Faille possua, Ananaskin tulee kärryyn, kuivattuja sieniä, kukkakaalta ja tarjouksessa olevaa Moccanan-espressoa. Tulipa siinä otettua vielä kana-nakki pakettikin mukaan. Makron pihalta Five-starista Bikunille friteraattua kanaa korppujauho kuoressa. 

PTT-huoltoasemalle ja tankki täyteen. Siitä pikkuteitä oikoen takaisin asunnolle. 




paluumatka pikkuteitä



matka jatkuu



pyörille ja skoottereille oma kaista



uhmakkaasti asunnolle päin



Tavarat kaappiin, Bikunille kana ja itse viilentymään työhuoneeseen ilmastoinnin alle. Oli todella kuuma, paahtava päivä.

Tennis jää väliin. Selkä jäykkänä, väsynyt olo, motivaation puute. 

Thip tenniksestä lupasi hoitaa minulle kunnon hierojan, mutta eilen tuli viesti, että hierojalla ei omaa putiikkia - käy hieromassa kotona. Nyt kuulema 6-7 km matka ehkä liikaa? Emme siis asu ihan keskustan alueella, missä farangit (länsimaiset yleensä asuvat hotelleissa.  Pitää laittaa viestiä ystävällemme Lekille. Muuttanut Norjaan miehensä kanssa - aivan loistava hieroja, joka asui ennen täällä. Tietänee jonkun, joka osaa urheiluhierontaa - ei silittelyä.

Nyt on kyllä täysin tyhjä olo. Ei oikein osaa keksiä mitään kiinnostavaa. Jonkinlainen masennus tässä painaa. Outoa kait olisikin, jos sellaista ei olisi tässä tilanteessa. 

Taidan tänään syödä vain hedelmiä - kenties haen pian lisää läheiseltä hedelmäkauppiaalta. 



Eevan puhe migrille


Menen makkariin ja Eeva on herännyt. Ojentaa kätensä merkiksi siitä, että isi ottaa syliin. Menemme työhuoneeseen viilennykseen. Eeva osoittaa selkeästi, että ei halua katsoa teletappeja tai muutakaan läppäriltä. 

Katsoo kitaraa ja laitan tällä kerralla Eevan istumaan meditaatio mattoni päälle. Viritän kitaran ja laulan muutamia kappaleita. Muistan jopa pätkän JS Bachia vanhoilta klassisen kitarana soiton ajoilta ja Eeva tykkää tästä erityisesti.

Sitten katsomme kuvia puhelimesta ja tehdään Bikunin eilisestä rantakuvasta taidekuva 😂




Bikunin kuvaa rajattu - kuin valaistunut Bikun



Leikimme puhelimella ja sitten Eeva pitää migrille puheen, kun laitan videon päälle. Pitäisi heidän jo ymmärtää hoitaa asiansa



Eevan puhe migrille



Lopuksi Eeva haluaa olla sylissä ja laulan pitkään Nalle-Puh sataa sataa ropisee erilaisilla sanojen vaihdoksilla ja hyppäyttäen Eevaa välillä. Siinä menee aikaa mukavasti ja omakin päivä piristyy. 

Fai hakee lopuksi Eevan kävelylle Bikunin kanssa lähikauppaan ja lähettää matkalta kuvan. Eevalla on mukavaa - se on tärkeintä - ja Bikunilla!


Eeva kauppareissulla


Kello on 18.14, kun Fai, Bikun ja Eeva palaavat kauppareissulta. Pihasuihkun aika, välimuistin tyhjennys ja hedelmiä. Eiköhän se tässä tämä päivä ole paketissa. 






















Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tarinamme alku - Pettymys Suomeen ihmisoikeusvaltiona sekä mistä tähän on tultu

Oulussa!!