Hieman parempi yö - Eeva nukkui pätkittäin kipulääkkeen avulla - Iltapäivän pohdiskelua



Yö ja yöllisiä mietteitä Thaimaan terveydenhuollosta

Nyt nukuttiin kohtalaisesti Parasetamolin avulla puolesta yöstä aamu kuuteen. Eeva heräili pikku itkuihin, mutta ei sellaista dramaattista kipuhuutoa kuin edellisenä yönä.Ibuprofeiinihan oli annettu aiemmin illalla, parasetamoli vasta noin klo 23.




Eeva nukkuu kohtuullisen yön




Olin saanut hyvältä ystävältäni slaavilaisten kielten professori Marc Greenbergiltä USA:sta viestin pari päivää sitten. Olimme parhaita ystäviä Los Angelesin vaihto-oppilasvuoden aikaan. Molemmat soitimme klassista kitaraa. Marc on vieraillut Helsingissä ja Oulussa.

Vuestissään oli linkki Economist lehden artikkeliin Thaimaan terveydenhuollosta. Olen kehunut sitä monelle Suomessa. Usein kommenttina on ollut, että näet Thaimaan vaaleanpunaisten lasien läpi. Tuossa pari leikettä artikkelista ja linkki artikkeliin, jos enemmän kiinnostaa. 




Kääännös artikkelin alusta




käännös syistä



 https://www.economist.com/asia/2024/07/04/why-is-thai-health-care-so-good?giftId=e7ba1bac-40fb-409a-a3bf-ccaa406fea0f&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR3zMyTU2c4Fh0d8JsmkJfhKN4NX0aLcVA5fI1kCilqRLxmHSkYkf8IwG4Y_aem_rYgR9uEK32uhjYxVD6JeBg
linkki artikkeliin



Tuli yöllä mieleen käynnistämme eilen sairaalassa. 

Niistä vaaleanpunaisista laseista on kauan aikaal Olen nähnyt myös Thaimaan huonot puolet etenkin viimeisten yli viiden vuoden ajan, kun olen taistellut puolisoni ihmisoikeuksien puolesta. Ja Suomen vaaleanpunaiset lasit tipahtivat kokonaan tämän meidän perheen ihmisoikeusloukkausten yhteydessä.

Suomessa olisi kovasti töitä ihmisoikeusasioissa. Enkä taas tarkoita siinä pitäisi ampua yli. Esimerkkinä Irakilainen vaimonsa polttanut mies elää vapaana Suomessa, kun ei voida luovuttaa Irakiin, jossa odottaa kuoleman tuomio. Ja vaikka muuttaisivat tuomion elinkautiseski, Suomessa katsotaan, että vankilaolot eivät täytä Irakin vankiloissa sitä tasoa, että sinne voitaisiin luovuttaa. 

Mutta kyllä virkamiesvalta tavallista ihmistä kohtaan ei täytä oikeusvaltion kriteerejä.  Mutta siitä ehkä sitten enemmän pohdiskelua, jos meidän perheemme asia migrin kanssa on hoidettu loppuun ja olemme saaneet elämämme arkeen Suomessa. 

Siihen saakka pysyttelen blogissani perheemme tilanne pääasiana. Kun olemme Suomessa, voin kirjoittaa paremmin myös Thaimaan ongelmista - mm korruptiosta. 

Nyt korruptio on ilmeisen ajankohtainen meille. Fai puhui eilen, että ehkå meidän pitäisi toimittaa "kahvirahaa" Chiang Main kuvernöörille (kirjoitin aiemmin väärin, että olisi pormestari). Tämä kahviraha voisi saada hänet näkemään tämän muukalaispassi asian eri silmin. 


Eeva herää kuudelta itkuun ja nousemme ylös. Annamme hänelle Ibuprofeiinin ja itku vaan yltyy. Ilmeisesti suuttui lääkkeen annosta. Ei suostu syliini, vaan pysyy turvallisesti äidillä ja itkee taukoamatta. 

Laulan etäältä Tapio Rautavaaran "Sininen Uni" ja itku loppuu pienen nyyhkytyksen kautta ❤️ Kelpasin kuitenkin.
Failla jo nälkä ja tekee itselleen munakkaan ja syö sitä avocadon kanssa. Eeva jo rauhoittunut ja katsoo Fain puhelimesta jotain lasten musiikkivideota. 



Fain varhaisaamiainen ja Eeva katsoo rauhallisesti videota



Eevalle on tullut ranteisiin jo muutama enterorokko rakkula, eivät ole kipeitä, eivätkä kutise. Vesirokossahan ne rakkulat usein ovat hankalasti kutiavia. Lähdemme yrittämään unta vielä. Juon aamuberocan ensin



Aamu Berocca


Herääminen ennen puoltapäivää

Eeva herää juuri ennen puoltapäivää ja kömpii äitinsä yli kuin terveenä minun luo. Otan syliin ja keittiöön Moccanan tekoon. Hieman Eeva pientä nyyhkytystä päästää välillä, mutta seuraa tarkasti kahvin sekoitusta ja siirrymme työhuoneeseen. Lapsille rutiinit ovat tärkeitä luodessaan turvallisuutta.





Alkuun teletapit maistuu








teletapit lakkaavat maistumasta




Teletapit läppärille ja alku meneekin hyvin. Juon kahvia uudesta "motista" ensimmäistä kertaa. Ostimme joku päivä sitten Tescosta, kun asunnossa olevat kahvikuput ovat olemattoman kokoisia.





Uusi "motti"




Eeva ei jaksa katsoa kuin noin puolet teletappien jaksosta. Alkaa tulla pientä itkun sekaista valitusta. 

Laitan kokeeksi Hallikasien jonkun vanhan esiintymisvideon ja  tyttö rauhoittuu ja alkaa keinutella itseään rytmin tahdissa. Kuuntelemme Fredin "kolmatta linjaa", Eeva tykkää. 

Sitten pieni valitus lisääntyy ja epäilen, että jos olisi jo nälkä. Fai on jo keittiössä tekemässä kiinteää ruokaa. Jospa jo tänään maistuisi. Eilen ei syönyt oikeastaan ollenkaan. Mango-kookosmaito-jäätelöähän meni jonkin verran.

Vien Eevan Faille ja katson Helsingin Sanomia läppäriltä. Maailman seuraaminen jäänyt muutamana päivänä. Wimbledonin olen unohtanut. Hieno uutinen Suomen tenniksestä. Heliövaara on englantilaisen parinsa voittanut Wimbledonin nelinpeli finaalin. 




Hieno voitto suomalaiselle tennikselle



iltapäivän ja alkuillan pohdiskeluja sairastamisestamme ja migristä sekä sekä päättäjistä.

Hieman on sairas olo itselläkin. Kun katson ulos, auringon valo käy silmiin. Tuota on ollut jo muutamana päivänä, mutta en ole pysähtynyt miettimään sitä. Omalle iholleni on ilmaantunut rikkoumia, mutta pitänyt sitä vaan tähän stressitilanteeseen liittyvänä oireena kuin murrosiässä atooppinen iho oireili. 

Olen vahvemmin sitä mieltä, että kaikki nämä päänsäryt ja huimaukset Failla ja minulla on merkkinä, että meilläkin on tämä entterovirus-tartunta päällä. Ei paluuta tennikseen ainakaan tänään. 

Kyllä saisi jo seiltä migriltä tulla päätös oleskeluluvan myöntämisestä. Tämä pitkä venyminen vie meiltä terveyden. On mielestäni jo lastensuojelu-asiakin. Mutta lastensuojeluvaltuutettuhan vastasi toukokuussa, että ei hänellä ole mahdollisuuksia puuttua yksittäisiin tapauksiin. Kuten maamme ministeritkin perustelevat toimimattomuuttaan. Mitä merkitystä tuolla lapsivaltuutetulla sitten on? Meneekö valtion rahat turhuuteen? 

Nyythän pitäisi säästää - siinä olisi yksi säästökohde. Ministerit on tietenkin eri asia. Säätävät lakia. Itse olisin sitä mieltä, että kun virkamiesten toiminta menee rajusti pieleen, pitäisi ministereilläkin olla rohkeutta puuttua yksittäisiinkin tapauksiin. 

Tottakait virustauti on tartuntatauti, mutta stressi vie immuniteetin. Nyt sadekaudella Thaimaassa on paljon tartuntatauteja liikkeellä, kuten Suomessa vuodenvaihteen aikoihin. Täällä on jopa varoiteltu uutisissa tämän vuoden influenssa-A:sta. Tänä vuonna lapsia on ollut teholla Influenssa-enkefaliittien vuoksi. Kekkonen olisis muinaisina aikoina ärähtänyt.







Lanna Hospital "Eevan neuvolakirja"








Täällä siis influenssakausikin alkaa jo Suomen kesällä. Meiltä puuttuu rokotukset. Keskeytimme rokotusohjelman Lanna-Hospitalissa, koska meidän piti olla Suomessa jo toukokuussa ja oli tarkoitus siirtyä Suomen terveydenhuollon ja neuvolan piiriin. Otimme englannin kielisenä kaikki todistukset Lannasta. Emmekä ottaneet huhtikuun neuvola käynnillä Influenssa-rokotusta. Sanoin Faille, että parempi ottaa sitten syksyllä Suomessa, koska influenssakausi alkaa siellä vasta loppuvuodesta.





Viimeiset rokotukset huhtikuussa, kun meidän piti olla jo Suomessa toukokuussa




Eeva ei ala syömään kiinteää ruokaa. Fai ottaa rinnalleen ja menee makuuhuoneeseen ja ajattelen, että Eeva nukahtaa. Kun menen kysymään puutelistaa Failta - jos kävisin skootteriajelulla päästäkseni ulkoilmaan - Eeva ei nuku, vaan aktiivisena pyrkii sängyn reunan yli. 




Eeva konttaamassa sänyt reunalle putoamaan




Kiinniottamisen jälkeen katsoo viattomana





Alkaa leikkimään nallen kanssa




Bikun syvässä unessa klo 13:30



Menen tekemään toista Moccana-kupillista ja Eeva huutelee iloisesti makuuhuoneesta. Kahvi maistuu - Eeva on jo parempi 

Eilen tilanteestamme johtuen olen unohtanut ystäväni Arton 50-vuotissynttärit ja onnittelut. Meidänkin piti olla eilen juhlissa, mutta sattuneesta syystä emme menneet. Pitää soittaa tänään, mutta todennäköisesti juhlat ovat jatkuneet aamuyölle - joten soitto myöhemmin. 

Tässä nyt Artolle onnittelut kuitenkin!! (https://www.youtube.com/watch?v=lypXYe_GMuA)




Onnea Artolle!!!



Arto ja Sartre entisessä veneessäni 10-vuotta sitten





Pohdin rikkoutunutta ihoa ja mahdollisuutta saada omalle iholleni bakteeri-infektio. Jos sellaisen saisin olisi Eevalla pian märkärupi. Parempi, että syön itse "turhan" antibioottikuurin, kuin että steriloisin Eevan suoliston antibiooteilla märkäruven saatuaan. Muistan, että minulla on Cephalexin antibioottia, joka on hyvä niin streptokokkia kuin sfafylokokkiakin vastaan. Tarkistan päiväyksen ja on voimassa. Ei muuta, kun surutta aloitan kuurin kahdella tabletilla, että pitoisuuden nousee heti. 





1. polven kefalosporiini - toimii hyvin mm ihon yleisimmissä bakteeri-infektioissa




Vastustan antibioottien turhaa käyttöä. Mutta se. että saan oman suolistoni bakteeriflooran sekaisin, on mitätöntä siihen riskiin nähden, että joutuisin aloittamaan antibiootin Eevalle.

Nyt pihasuihkuun ja sitten skootteriajelulle, ellei Eeva nouse ylös ja vaadi kitarointia tms. 

Eeva on päättänyt toisin. Kun tulen rasvaamaan työhuoneeseen itseäni, Eeva konttaa sisään ja menee kotitemppelin luo, ottaa ensin kaulariipukseni ja nostan sen kaulalleni.


Eeva ja buddhalainen kaulariipukseni


Sitten Eeva otta Wat Pa Dara Piromin chantti kirjan, joka on minulle annettu munkkina ollessani. Kuin lukisi tekstejä, jotka ovat Palin kielellä Thai skriptillä. Palin kieli on se kieli millä Buddha opetti ja on sanskriitin murre. Murre, jota käyttivät tavalliset ihmiset Buddhan aikana.



Eeva alkaa opetella Palinkielistä chanttia


Eeva, temppelin chant-kirja ja kotitemppeli



Fai tulee työhuoneeseen ja toteaa, että minä en pääsekkään skootteriajelulle. Menemme koko perhe autolla sunnuntaitorille ostamaan ruokatarvikkeita. Bikunkin on herännyt.

ครับผม krap-pom eli yes sir - kyllä ehdottomasti. Ja silloin lähdettin. On viisautta olla myötäkarvaan tällaisissa asioissa. Nainen on perheessä kuin sisäasiain ministeri ja mies ulkoministeri.

Mutta ei - viivyttelin liian kauan ja Failla oli ilmeinen nälkä. Oli jo keittiössä tekemässä itselleen ja Bikunilla Mama-nuudeleita. Aina en pysy perässä näissä asioissa. Yleensä ei ole kiire lähteä ja odottelen työhuoneessa, että muutkin ovat valmiita. Tällä kertaa olinkin myöhässä. 

Lyhytsanaisesti  Fai toteaa, että ei mennäkkään torille. Pyysi hakemaan vain Sevenistä Kananmuna-tofua. 

Nopeat kurvit Seveniin hyvin ohuessa sateessa ja Tofupaketit mukaan. Otin samalla mennessä ison roskasäkin kyytiin ja tiputin matkalla olevaan keräysastiaan. Cha-Amissa kunta hoitaa ilman erillistä maksua. Chiang Maissa maksoimme kuukausittain roskien hakemisesta ja kadun siivouksesta. Roskat haettiin talon edestä. 

Olemme selvästi väsyneitä Fain kanssa. Onneksi Fai menee nukkumaan Eevan kanssa, vaikka voi kostautua kyllä niin, että Eeva ei nukahda illalla.

Istun työhuoneessa tylsistyneenä. Onneksi Tomi soittaa. Olin luvannut järjestää Matin ja Tomin kontaktiin, jotta Matti pääsisi Tomi veneellä perehtymään purhehduksen saloihin. Suosittelin Matille olemaan ensin gastina (miehistön jäsenenä) toisten veneissä ja käydä Oulun Merenkävijöiden tunnetusti hyvän purjehdus-kurssin ja sitten vasta oman veneen hankintaa.

Puhumme pääasiassa purjehduksesta Tomin kanssa ja sitten hänelle tuleekin jo lähtö ristiäisiin. 

Soitan Matille ja kerron antaneeni Matinn puhelinnumeron kontaktia varten. Tomi lupasi ottaa yhteyttä pikapuolin Mattiin. 

Kello 17:38 ja Fai edelleen nukkuu Eevan kanssa, Bikun television kimpussa. Lähtisinkä skootterilla hakemaan jotain iltaruokaa. Sisällä olo alkaa käymään pään pääle. Jospa keksisin ostaa jotain ruokatarviketta, joka sopisi nyt Faillekkin ilman etukäteiskyselyä. 

Lähden ajamaan ja kerron Bikunille, että Fai laittaa viestiä, jos on jotain, mitä haluaa - siis jos herää. 

Jatkan huomenna tätä blogia - ja kirjoitan huomenna illasta jos on kirjoitettavaa. 

Nyt hyvää Sunnuntaita kaikille Teille




































Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tarinamme alku - Pettymys Suomeen ihmisoikeusvaltiona sekä mistä tähän on tultu

Oulussa!!