Migristä kyselyä, kauppareissu ja Muukalaispassin saaminen ei onnistu

 Eilinen ilta


Eeva oli ollut päivän sisällä ja selvästi tarvitsi toimintaa. Päädyimme rannalle syömään tuttuun edulliseen ravintolaan. Eeva nauttii siitä, kun lähdemme autolla ja oli heti riemuissaan, kun otin auton avaimet ja kannoin hänet autoo. Fai meni avaamaan porttia ja Bikun istui takapenkille. Eevan kanssa ohjattiin auto portista ulos ja tietenkin Hallikainen soimaan. 

Ajamme tuttua reittiä rantatielle ja parkkeeramme tutun ravintolan parkkipaikalle. Eeva on riemuissaan, kun pääsemme pöytään. Haalea merituuli sopivasti viilentää. 

Fai tilaa Papaija salaattia, katkarapua vermisellillä - eli tutut annokset, jotka osottautuneet hyväksi. Minulle Som Tam, eli papaija salaatti viidellä chilillä ja Faille sekä Bikunille kolmella. Otan vielä jääkylmän Heinekenin ja Fai Leo-oluen. 



Eeva tyytyväisenä




ส้มตำ Papaija salaatti



กุ้งอบวุ้นเส้น eli katkarapu haudutettuna vermisellin kanssa



Ei kun syömään







katkarapu-vermiselli


Söimme varsin ripeästi ja ajelimme asunnolle. Fai ja Eeva varsin pian nukkumaan, MInä menin työhuoneeseen ja soittelin muutaman mukavan puhelun. Ruotsiin Mikkelle, joka oli ollut yhteydessä paikalliseen reportteriin - artikkeli perheemme tilanteesta ehkä syntyy. 

Jääkaapissa oli vielä yksi olut ja otin sen työhuoneeseen. Soitin Tuokille Helsinkiin ja puhuimme yli kaksi tuntia. Puhuimme paljon muustakin kuin perheemme tilanteesta. Tuokki lupasi olla apuna Helsingissä monien matkalaukkujen kanssa, jos pääsemme Suomeen. 

Venytin tarkoituksella nukkumaan menoa, jotta nukkuisin syvästi. Vuorokausirytmimme on ihan sekaisin ja sen siirtäminen pitää tehdä pikkuhiljaa. 




Herääminen JO ennen puoltapäivää

Kello neljä olen nukahtanut. Herään 11:30 Eevan jutusteluun. Kerron hänelle, että isi käy ensin vessassa ja sitten mennään tekemään kahvit. Eeva odottaa kiltisti, Fai on vaihtanut vaipan sillä aikaa. 

Otan tytön syliin ja Moccanan tekoon. Kuppi kouraan, kivennäisvesipullo Eevalle ja työhuoneeseen. Berocca poreilemaan kivennäisvesi-pulloon. On aika teletappien. 

Katsomme teletapit ja Eeva haluaa tutkia kitaraa. Aikansa tutkittuaan katsoo minuun kuin pyytäen - "Isä, soitatko"? Tutut kappaleet ja päälle tapailen Bachia - valitettavasti entiset klassisen kitaroinnin taidot ovat unohtuneet, mutta Eeva on tyytyväinen saamaansa esitykseen.

Eevalla on jo nälkä ja Fai on keittiössä tekemässä hänelle kiinteän ruoan annosta. 




Eeva ja kitaran alkeet




Viime yö - ensimmäinen hyvä yö pitkään aikaan




Eevan kiinteä ruoka valmistumassa



Eeva ja teletapit




Eeva alkaa syömään ja minä menen pihasuihkuun. Matkalla sinne juttelen Jarmon kanssa puhelimessa. Oli tavannut tuttavaperheen rouvaa, joka opettaa maahanmuuttajia. Oli kertonut, että odottaa Faita suomenkielen kurssille. Heillä on erillinen opetus, jonne voi mennä vauvan kanssa. 

Suihkun jälkeen alan rasvailla huonossa kunnossa olevaa ihoani. Fai laittaa rasvaa selkään ja Eeva konttaa auttamaan. Kun laitan rasvaa pohkeisiin Eeva tulee levittämään sitä 😍




Eeva hoitaa isäänsä



Bikun herää tässä vaiheessa ja alkaa leikkiä Eevan kanssa. Minä käyn työhuoneessa kirjoittamassa tätä Blogia. Fai kertoo, että pitää lähteä Tescoon ostoksille. On pitkä puutelista. 



Bikun leikkii Eevan kanssa




Kauppareissu iltapäivällä

Ajamme Tescoon ja keräilemme tarvittavat tavarat. Bikunilla nälkä ja menee mieleiseensä KFC-ravintolaan syömään. Me nautimme edullisemman lounaan Fain kanssa. Minulle Hainese kanaa ja Faille jokun possu-nuudeli keitto, jota en ole ennen nähnyt. Bikun vie Eevan siksi aikaa leikkipaikalle, kun me syömme.







ostokset




Bikun saapuu KFC:stä



Bikun oli saanut KFC-lakin




Hainese kana



Fain lounas 



Bikun viemässä Eevaa leikkipaikalle
Käsi ojossa saadakseen rahaa leikkipaikalle




Migristä viestiä

Katariinalta tulee sähköposti. Kysyy vanhan passin kohtalosta tarkennuksia. Miten on hävinnyt. Vastaan rehellisesti, kuten olen alusta saakka tilanteemme selvittänyt. Hän on se aikanaan hävittänyt, kun Amphoe (paikallisvirasto) myönsi tämän Thai-henkilöllisyyden. Oli sanottu, että passia ei voi käyttää tämän uuden henkilötodistuksen kanssa. 







vastaukseni Migrin Katariinalle



Se on loogista. Jos maassa on passilla, pitää olla viisumi ja työlupa. Nyt tällä uudella henkilötodistuksella ei niitä tarvita, vaan saa olla provinssissa laillisesti ja tehdä työtä. 

Miksi Fai otti tämän uuden henkilötodistuksen vastaan? Myanmarin sisällissota oli tehnyt mahdottomaksi uusia passia. Niiden myöntäminen Thaimaan ja Myanmarin rajalla lopetettu. Moni Tai-Yai oli jäänyt ilman papereita tämän vuoksi Thaimaahan eli laittomasti pakon edessä. Kun Faille tarjottiin tätä henkilötodistusta. (Hinta 50000 bathia eli tuohon aikaan 1300e) oli pakko se vastaanottaa, ettei joudu siihen tilanteeseen, että on paperittomana maassa. 

En tiedä varmasti, mutta kyllähän tässä paikallisviranomaiset ilmeistä korruptiota harrastivat. 50000 bathia on iso raha Thaimaassa. 

Jos olisimme saaneet 2019 vierailuviisumin Suomeen ja rekisteröityä avioliittomme tätä ongelmaan ei olisi ollut. Olisimme aina passin voimassa olon aikana voineet matkustaa Eurooppaan ja uusia passi Berliinin suurlähtetystössä.

Kyllähän tämä viisumin evääminen ja sen valituspyynnön evääminen on johtanut tähän vaikeaan perheemme tilanteeseen. Siihen meni juristikuluineen useampi tuhat euroa. Eli Suomi on loukannut perheemme ihmisoikeuksia jo vuodesta 2019.

Mae Taengin Amphoen (Mae Taengin paikallisvirasto) soitto

Naisvirkailija paikallisvirastossa soittaa je kertoo käyneensä läpi kaikki asiakirjat, jotka olemme lähettäneet eilen. Oli sitä mieltä, että edellytykset muukalaispassiin eivät täyty. Selitys oli, että Failla on ollut liian lyhyen aikaa tämä henkilökortti ja paikallisvirasto ei voi antaa lupaa muuttaa toiseen provinssiin. 

Minulla tulee vaikutelma, että nämä virkailijat, eivät ymmärrä eroa toiseen maahan muuttamisen ja toiseen provinssiin muuttamisen välillä. Ilmeisesti aiemmin TaiYait tai muut vuoristokansat eivät ole hakeneet lupaa muuttaa toiseen maahan ja siten hakeneet muukalaispassia. 

Vuoden pakolaiseksi Suomessa valittu Sa Myyer Oo on tullut Suomeen 11-vuotiaana vuonna 2007 Thaimaan pakolaisleiriltä, kun perhe joutui pakenemaan sotilaiden hyökättyä heidän kyläänsä ja poltettuaan sen.  Täytettyään 19-vuotta Suomeesa 8-vuotta asuneena hän sai elämänsä ensimmäisen henkiläkortin. Eli passittomana ja ilman henkilöllisyystodistustakin hän on saapunut Suomeen.




Vuoden pakolainen 2024



Sa Myer Oo on Karenin kansaa Shan-kansan naapurista - molemmat ns vuoristo kansoja. Shan nimitystä käytetään Tai-Yaista länsimaissa.

Naisvirkailija Amphoesta aikoi kuitenkin toimittaa kaikki asiakirjamme Chiang Main provinssin pormestarille, joka sitten varsinaisesti asian päättää. Ilmeisesti ei tule hyväksymään. Eli vaikuttaa siltä, että ainoa mahdollisuutemme on se mihin on aina palattu. Migri myöntää oleskeluluvan ja sitten Suomen lähetystö Laissez-Passer asiakirjan. Senhän lähetystö on luvannut tehdä heti, kun oleskelulupa päätös on tehty.



Nyt on aika välimuistin tyjennykselle. Sen jälkeen iltaruokailun tarpeen määritteleminen.  Lupasin perehtyä ystäväni Matin asiaan. Hän saattaa ostaa purjeveneen itselleen ja lupasin ottaa selvää, mitä hänelle sopivia veneitä on Suomessa myynnissä. 

Muutoin ilta perheen kanssa ja rauhoitan läppäsin käytön, jotta ehdin keskittyä Eevaan, Faihin ja Bikuniin. 

Huomenna sitten tarinamme jatkuu







 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tarinamme alku - Pettymys Suomeen ihmisoikeusvaltiona sekä mistä tähän on tultu

Oulussa!!