Takaisin tennikseen ja "Pakolaisen Kala"

 

Nukkumaan pääsimme vasta klo 23 Eevan leikkiessä sängyssä ja keksi kaikkea hauskaa. Unirytmimme on hieman sekaisin. Vai pitäisikö ajatella, että on tosiaan siirtynyt jo Suomen aikaan päin. 

Aloin heräillä jo neljän aikoihin, mutta pakotin itseni takaisin uneen "unimeditaation" avulla. Viiden jälkeen nousin lopulta ylös, ja normaalin tapaan Berocca kuplimattomaan kivennäiseveteen. Tällä aamu lähtee hyvin käyntiin.



aamu alkaa Beroccalla


Rutiinit jatkuvat aamumeditaatiolla. Mietin tuossa, että miten sitä suomalaisille selostaisi arkikielellä. Suomi on tunnetusti teknologia maa. Olisiko välimuistin tyhjentäminen sitten se tapa kuvata meditaatiota. Jotain sinne päin. 




aamumeditaatio - välimuistin puhdistus



Meditaation jälkeen Moccanan vuoro, ettei aamu hajoa käsiin. Ensimmäisen kupillisen jälkeen vuorossa on toinen kupillinen. Samalla kokojyvä vehnätoast paahtimeen ja tomaattien pesu sekä avocadon kaapiminen. Piti ottaa kuva tuosta paahtoleivästä avocadon ja tomaatin kanssa, mutta kävi kuten julmahuvin lyhytelokuvassa roudasta rospuuttoon.    " minä toin sinulle piirakan....., minä olen syönyt sen piirakan"
Linkki videoon https://www.youtube.com/watch?v=nUyFg9xoPKk

Eli minä söin sen leivän ennen kun sain otetuksi kuvan, mutta alla kuva Thaimaan avocadosta moccanan kanssa





Moccana ja thai-avocado



Käyn pihasuihkussa. Huolimatta kahvista ja suihkusta minua nukuttaa ja niinpä kömmin Fain viereen vielä - jos vaikka uni tulisi. Bikun nukkuu syvästi omassa sängyssä, samoin Fai ja Eeva. Varovasti menen itsekkin sänkyyn ja nukahdan välittömästi. Kello on jotain yhdeksän ja kymmenen välillä. 

Hieman ennen puoltapäivää alan herätä uudelleen. Kuulen keittiöstä ruoanlaiton kolinaa ja Eeva välillä kiljahtelee. Saan itseni vihdoin ylös ja menen keittiöön missä Fai tekee Eevalle ruokaa; riisiä, porkkanaa ja possun jauhelihaa. 

Itselleni teen Moccanakupillisen ja Eeva konttaa jalkoihini, nostaa itsensä ylöspäin tukien sääriini ja taputtaa käsillään säärten ulkoreunoihin. Nostan syliin ja Eeva hykertelee tyytyvåäisenä kuin sanoen: "isä toimii kuitenkin!". Otan Moccanan ja menemme työhuoneeseen. Teletapit läppäriltä normaaliin tapaan. 




teletapit läppäriltä




Eeva katsoo teletappeja



Fai on tehnyt minulle munakkaan. Tomaatilla ja porkkanalla täytetty munakas maistuu. Fai osaa tehdä todella maukkaan munakkaan; koostumus on pehmeä sisältä; juuri hyytynyt; ja pinnalta kiinteä. Chilikasstike pinnalle. On todella hyvää. Syön munakkaan samalla kun katsomme teletappeja. Fai on tuonut myös Eevan ruoan, jota yritän tarjota - ei maistu vielä. Eevakin on juuri herännyt ja ilmeisesti ei vielä nälkä.





Fain tekemä munakas chilikastikkeella



Teletappien jälkeen testaan, että joko Eeva voisi tykätä Muumilaakson tarinoista. Katsoo muutaman minuutin, mutta sitten kääntää kasvonsa minua kohden kuin sanoen: " Ei vielä Isi, odota muutama kuukausi!"

Sen sijaan kääntyy kitaraan päin ja laulamme Sinisen unen, jonka Eeva hyvin tuntee. Eeva ääntelee mukana, kun laulan kappaletta. Sitten Fai tulee hakemaan Eevan ja kerron, että ei vielä ruoka maistunut Eevalle. Fai ottaa tyttären olohuoneeseen leikkimään; pian varmaan nälkäkin ilmaantuu.




kitarat; Mini-Martin ja Jumbo Taylor(kotelossa)



Olo on todella laiska. On jo heinäkuun ensimmäinen päivä, eikä mitään ole migristä kuulunut - paitsi näitä teennäisiä viestejä. Juristiltakaan ei ole vielä kuulunut mitään. Siis tältä Thaimaan julkisen notaarin omaavalta Praneetilta - jolle laitoin viime viikolla viestiä, jotta saataisiin kirjallinen todistus siitä, että Myanmarin passia tai Thaimaan muukalaispassia ei voi saada. 



viestistäni Praneetille, lakinaiselle


Toki olisihan loistavaa jos asia olisi muuttunut. Sähköpostissani Praneetille kehotin ilmaisemaan näille viranomaisille, että Suomen maahanmuuttovirasto näitä vaatii.

Suomen kansalaisen äidin olisi tarkoitus muuttaa Suomeen miehensä,  Lääkärin kanssa. Halusin korostaa sitä, että Fai on muuttamassa pois maasta pysyvästi! Tämä ehkä motivoisi Thaimaan viranomaisia antamaan tuon muukalaispassin. Yleensä eivät palvele näitä Tai-Yai ihmisiä. Ja korostin myös sitä, että Tai-Yailla on yhteinen lapsi suomaen kansalaisen kanssa ja että lapsella on Suomen kansalaisuus. Ja vielä tätä LÄÄKÄRI ammattia. Tässä maassa lääkäriä arvostetaan aivan liikaa. Ilmeisesti johtuu siitä, että Prinssi Mahidolilla on ollut merkittävä vaikutus moderniin lääketieteeseen Thaimaassa.

Prince Mahidol -palkinto ( thai : รางวัลสมเด็จเจ้าฟ้ามหิดล ) on vuosittainen palkinto erinomaisista saavutuksista lääketieteen ja kansanterveyden alalla. Palkinnon myöntää Prince Mahidol Award Foundation -säätiö, jonka Thaimaan kuninkaallinen perhe perusti vuonna 1992.

Olen välttänyt kertomasta, että olen lääkäri tutustuessani ihmisiin, koska aiheuttaa epätasapainoisen tutustumisen alkuun.

Tällä hetkellä koen pahaa oloa siitä, että en voi tehdä sitä mitä olen sopinut. Tiedän, että Suomessa on yleisesti lääkäripula. Minulla on omat potilaani Oulussa, jotka varmasti kaipaavat. Mutta on myös niitä potilaita, jotka eivät erityisesti minua kaipaa - vaan kaipaavat lääkäriä! Koulutukseni on maksanut Suomelle maltaita, mutta en pääse lunastamaan sitä mihin minut maa on kouluttanut, Ne miljoonat valuvat kuin hiekka sormien läpi. Mitä ajattelevat nämä ministerit, jotka tietävät tasan tarkkaan tilanteen, mitä ajattelee erityisesti sisäasiainministeri Rantanen, joka on päävastuussa migrin toiminnasta yhdessä kokoomuksen Häkkäsen kanssa. Mitä Te ajattelette - meidän perhe on turvallisuusuhka - hävetkää!! Haluan tuoda perheeni Suomeen, joka tarvitsee pieniä lapsia Suomen tulevaisuutta varten ja minä - vielä kun pystyn - haluan auttaa niitä ihmisiä, jotka tarvitsevat kalliisti koulutettua lääkäri. Lopettakaa saivartelu!



Prnssi Mahidol, Thaimaan modernin lääketieteen ja kansanterveyden Isä






Mutta todella laiska olo, Eeva saa aina piristymään hetkeksi, mutta kun olen omissa oloissa aloitekyky on nollassa. Kait tässä on jonkinlaista masennusta tilanteeseen liittyen. Huono omatunto siitä, etten ole voinut aloittaa työtäni sovitussa ajassa, tietämättömyys perheeni tulevaisuudesta ja mahdottomuus suunnitella elämää eteenpäin. Pysyvä taloustilanteen huononeminen perheellemme. Olen miettinyt sitäkin, että vaikka paiskisin töitä yötä päivää sitten kun tulemme Suomeen, niin verotus pitää progressiossaan huolen, että talouden paikkaaminen voi olla vaikeaa. Nelihenkisen perheen elinkustannuksetkin ovat korkeat. 

Pyrin taas pistämään nämä ajatukset taustalle. Mieleni tarvitsisi taas välimuistin tyhjennystä, mutta vielä ei ole meditaation aika - eikä se munakkaan päälle oikein hyvin onnistuisikaan. Myöhemmin. 

Tänään olisi aiheellista mennä tennikseen. Samalla reissulla voisi hakea Maitopurkin kahvia varten ja Moccanakin alkaa käydä vähiin. Pitää vielä keskustella Fain kanssa muusta puutelistasta. Kyllä nyt on mentävä tennikseen. Ambivalenssi tennikseen johtuu osaksi siitä, että nämä pelikaverit ovat niin kovaa tasoa ja minun normaalitenniksen taso on selkeästi huonompi. Nyt lisäksi tämän meidän perheemme prosessin aikana paino on noussut ja kunto heikentynyt, jolloin liikkumiseni tenniskentällä ei ole omaa tasoani. 

Se on nyt vaan siedettävä ja mentävä pelaamaan. 

Pilvipoutainen päivä, hieman viileämpää ilman auringon paahdetta ja Fai päättää lähteä Bikunin ja Eevan kanssa kävelylle. Nyt on oikea aika välimuistin tyhjentämiselle. Niinpä meditoin. 

Meditoinnin aikana perhe on palannut ja Eeva nukahtanut. Meillä oli suunnitelma mennä porukalla viereiseen nuudelikeitto-ravintolaan, mutta koska Eeva nukkui lähdin hakemaan keittoa ravintolasta. Bikun oli syönyt jo jotain muuta kävelylenkillään joten vain Fai ja minä olimme keiton tarpeesssa.

Kävelen asunnolta noin 100 m ravintolaan




portista ulos




 


ja pian ravintolassa

näkymä kadulle ravintolasta



Tilaan kaksi naudanliha nuudelikeittoa, jossa on verta liemessä bami nuudeleilla( bami kvittiao namtok nya). Syön omani ravintolassa, niin ei tule tiskiä kotiin 🤣.





nuudelikeitto, johon jo hieman tuoretta chiliä lisännyt




lisäksi chilitahnaa




ja sekoitettuna - eiku syömään



On loistva keitto taas. 1 euro per annos. Otan pussin, jossa Fain keitto ja maksan. 100 bathista tulee 20 bathia takaisin. Kävely kotiin, missä Eeva jo herännyt ja leikkivät olohuoneen lattialla Fai, Bikun ja Eeva






Fain keitto matkalla kotiin






Eevakin jo herännyt ja Fai odottaa keittoa





Alan pakata tenniskassia - jos uskaltaisi kuitenkin lähteä pelaamaa. 








kassi kutakuinkin valmiina





Päätän lähteä. Ajelen kohti kenttää ja soitan ystävälleni, Timolle. Keskustellaan tästä tenniksen ongelmasta. Nyt kun itsetunto alhaalla, paino ylhäällä ja kunto mitä sattuu on vaikea laji. Mutta Timo kannustaa menemään ja sinnehän sitä sitten mentiin. 


Cha Amin kennisklubi





Alan taas selitetllä, että kun on ollut pää kipeänä ja huonosti nukkunut ja selkäkin vaivaa..., siinä klubilaiset naurahtavat, että ei se haittaa - tennis on hauskaa ennen kaikkea. ""ม่คิดมาก" - mai kid maak - älä mieti liikaa. 

Pienen odotuksen jälkeen pääsen pelaamaan yhden klubin parhaan parina - tietenkin, että on tasaiset parit. Liikkumiseni on todella kehnoa, muutama hyvä lyöntikin löytyy, syötöt eivät omalla tasolla - mutta menettelee. Häviämme tie-brakessa - ja tietenkin minun virheisiin. Mutta hauskaa oli. Tunti meni erään lämmittelyineen. Täällä pelataan vain yksi erä, jotta tulee vaihtuvuutta pareissa. 

Menen istumaan väsyneenä ja hieman turhautuneena omaan peliini. Pakkailen laukkua lähtiäkseni, mutta Herra Too, tulee pyytämään minua parikseen uuteen matsiin. Hauska mies, ottaa pelin rennosti. Häviämme 6-1 - kumma kyllä ainoa game tuli minun syöttövuorolla. 

Tämän jälkeen kiitän kaikkia klubilaisia ja totean, että nyt on minun parempi lähteä, jotta voisin palata seuraavana päivänä. 

Ajelen rauhallisesti ja pysähdyn matkalla Lotus-tavarataloon  ostamaan taloustarvikkeita. 





Tesco





keräilen kananmunia, parsakaalta, mandariinipussin, laktoositonta maitoa kahviin, Moccanaa tietenkin, parsakaalta, Pangasius fileitä sekä pikku pyrstöpala Norjan lohta Eevalle ja Bikunille. Sattuipa siellä olemaan englantilaista siideriäkiin, joten otin pullon maistiaiseksi. No, sittenhän se himo iski ja huomasin että oli varsin kohtuu hinnalla austraalialainen rose viini - Fai ei ole koskaan maistanut. Perustelin ostoksen itselleni näin ja myös selittelin itselleni, että sopii kalan kanssa hyvin. No, kun kerran repesi, niin otin italialaisen edullisen viinipullonkin. Kivennäisvettä 15 x 0.5l



Ruokakärry 50e




Aulassa myytiin ranskalaisia, joita Bikun rakastaa - otetaanpa vielä ranskalaiset juustokastikkeella häneel.



ja Bikunin ranskalaiset juustokastikkeella päällä




Ajan pihaan ja kannan tavarat sisälle - ja Bikunille ranskalaiset. Nyt ei kiljahtele pelkästään Eeva vaan Bikun yhtyy riemun kiljahduksiin.

Minä menen haisevana Fain komennuksesta suoraan suihkuun ja hän aloittelee ruoan valmistuksen. Pyyhe lanteilla vien hikiset pelikamppeeni pihalle, että ei ole hajuhaittoja - Fai on erittäin tarkka näissä asioisssa, enkä uskalla koetella häntä tässä kokemuksieni jälkeen. 

Mutta kulkiessani keittiön ohi paljon on jo tapahtunut. Menen suihkuun ja siitä on ääniyhteys keittiöön. Eeva huutelee PAAA-PAA ja minä huutelen kaikkea mm selitellen Eevalle, että isän on nyt pakko peseytyä, jotta perheessä säilyy rauha. Hyvät huutelut Eevan kanssa. 


Pangasius fileet ranskankermassa, kookosmaidossa sitruunaruohon ja yrttien kanssa




sienet ja paksoi ym odottaa wokkia



kevät sipuli ja yrtit valmiina itse koetukseen




olen aina ollut sitä mieltä, että ruoan laitto ei ole vaikeaa, mutta pakko myöntää, että se on tullut vuosien saatossa pääosin yhä helpommaksi 🤔....,


Fai keittiössä





Ja lopputulos maukkaammaksi.


Bikun rakastaa cross-kitcheniä. Nyt Fai on vetänyt hänelle sushimaiset suikaleeet Lohta ja itse ottanut soija kastikkeen. Washabiin ei vielä ole lähtenyt. Tuomani ransalaiset juustolla sopii hänen mielestä tähän. Jos tämä ei ole cross-kitcheniä niin mikä sitten. Ranskalaiset juustolla ja sushia. 



tässä Bikunin versio cross-kitchenistä



"Simsalapim" - kaikki on valmista!! Ruoka on pöydässä - se tapahtui varmaan taian avulla. Loistava ruoka - valmiina - miten se on mahdollista ja silti on. 

Pöydässä on täydellinen ateria.  Rakas puolisoni on loihtinut pangasius fileistä ranskankerman, kookosmaidon ja sitruunanruohon sekä salaisuuksien mukaan aivan loistavan aterian - kutakuinkin samaa hän teki meidän yhden huoneen asunnossa puutteellisilla välineillä. Nyt on vielä salaisuus kasvanut. Aivan järkyttävän tasapainoinen maku, ei silti tylsä. Mustapippuria rouhimesta  ja cihliä ei kukaaan kaipaa. Otan pakasteessä jäähtyneen Rose-viinin, joka saavuttanut ihanteellisen noin 10-12 celciusta asteen lämpötilan. Jakob´s creek petit rosee austraaliasta. Aivan loistava valinta - huom!! tuurivalinta🤣 ja ateria vaan siitä paranee. Pieni alkoholin vaikutuskaan ei haittaa tässä stressaavassa elämän vaiheessa kumpaakaan. 





se Petit rose-viini joka meidän mielestämme sopii



Nautimme kalan, viinin Fain loihtiman sieni, kasvis wokin kanssa. Siihen vain valkopippuri - ei missään nimessä mustapippuri kuten edesmennyt kotitalusopettaja äitini, Ilma Meri Talvisara, opetti. Hän on täällä tänään vaimoni mielestä Eevassa. Eeva kumma kyllä on monessa asiassa kuin uudelleen syntynyt äitini. 

Syomme hitaasti illallista ja keskustelemma kaikesta. Vahva perheyhtisyys on läsnä. Ja haluan painottaa se lähtee enemmän Fain puolelta, mutta olen lämpimästi sitä tukemassa. Hän on perheemme voima ja kun minun pitäisi olla se viisaus..., niin en aina tiedä, mutta yritän parhaani. 

Viini alkaa vaikuttaa..., keskustelen illan ruoasta ja totean, että tätä ruokaa ei olisi syntynyt ilman meidän pakolaiskriisiä. Keskustelu etenee ja päädymme siihen, että jos laitamme - tai paremmin Fai laittaa minun avustuksella - Suomeen ravintolan, sinne tulee annos "Pakolaisen kala" ja sen reseptiä ei kerrota eikä muuteta! Ja kun viinipullo alkaa tyhentyä toteamme, että  ravintolan suosittelema viini on Rose-viini mahdollisimman samanlainen kuin iltamme Jakob´s creek. Se on meidän perheen yhteinen salaisuus, jonka voimme jakaa 👩‍❤️‍👩









"pakolaisten kalaa"





"pakolaisten kalaa" sieni-kasvis-paistoksen kanssa
sekä ateriaan varsin - jopa Fain mielestä sopivaa rose-viini


Nyt siirrymme pelkästään perheen kanssa illan viettoon, mutta kaikki Te, jotka jaksatta jakaa elämäämme, tuskaamme . KIITOS!!!










































Kommentit

  1. Tsemppiä Arno,ja voimia koko perheelle,toivottavasti tilanne paranee.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tarinamme alku - Pettymys Suomeen ihmisoikeusvaltiona sekä mistä tähän on tultu

Oulussa!!