Bikunin ensimmäinen koulupäivä, Puheluja TE-keskuksesta, yhteyksiä Kelaan ym virastoihin. Työilta.

Aamu


Eeva herättää kahdeksalta. Olen tosi uninen, mutta Eevan ei anna armoa. Ylös on noustava. 

Fai on jo keittiössä tekemässä mama-nuudelia ja jättikatkarapuja Bikunille ennnen kouluun menoa. Bikun valmistautuu ensimmäiseen koulupäivään. Eeva vaatii teletappeja ja otan berocca-tabletin poreilemaan. Sen verran olen uninen, että loppujen lopuksi berocca kaatuu pöydällä olevan paperin päälle. On lomake, joka oli tarkoitus viedä koululle kirjastopalveluja varten. No, sillä ei ole kiire. Fai nopeasti siivoaa pöydän ja meidän teletapit eivät keskeydy.



Eeva keskittyy...



teletappeihin





Teletappien jälkeen Eeva ottaa oikeasta kädestäni kiinni ja vie näppäimistölle. Ilmeinen muskiikin kuuntelun paikka. Ja laitamme Horttokaalot. Eeva tyytyväisenä kuuntelee ja on lempeämpi ilmekkin. 




Eeva kuuntelee....




Horttokaaloja


 Pian on klo 8:30 ja siskoni soittaa. On jo odottamassa autossa kadulla Bikunin vietntiä kouluun. Bikuin ruoka on kesken ja otamme lautasen mukaan autoon. Matkalla Bikun kysyy toista ja siskoni toista asiaa. Minä olen väsynyt ja kielet sekä sanat menevät sekaisin.

Matka menee joutuisasti ja kun pääsemme koululle saatan Bikunin luokkaan, jossa jo opettaja paikalla vaikka kello on 8:45. Keskustelemme hieman ja opettaja näyttää Bikunin paikan ja kertoo, että ei tarvitse jännittää. Bikun jää hieman jännittyneenä, mutta selvästi kiinnostuneena kouluun. Siskoni vie minut Koulukadulle ja hakee Bikunin itsekseen klo 13.15. Sain opettajalta uuden lomakkeen, jonka vien olohuoneen kaapistoon, jotta pysyy puhtaana.

9:30 tulee puhelinsoitto TE-keskuksesta. Faille oli lähetetty aika tekstiviestillä, mutta ei ollut tiennyt, että on tärkeä asia. Tulkkikin oli varattu. Virkailija oli ymmärtäväinen ja totesi, että hoidetaan tapaaminen puhelimitse. Tulee paljon asiaa. Tulkki toimii hyvin. Faille olisi jo testipäivä 2.10 ja sen jälkeen alkaisi jossain vaiheessa täysipäiväinen koulutus jne. Keskustelemme, että Fai hoitaa Eevaa vielä kotona ja päädymme siihen, että hän siirtyy työnhakijasta kotihoidon tuelle, jota pitää hakea Kelasta. Virkailija suosittelee siirtymistä työnhakijaksi tänä vuonna koska laki muuttuu ensi vuodeksi niin, että kotoutumiskoulutusaika lyhenee kolmesta vuodesta kahteen vuoteen. 

Soitan Kelaan ja eivät voi neuvoa puhelimitse Fain tapausta - pitäisi olla valtakirja. Eli asiaamme ei voi käsitellä kuin yleisellä tasolla. Selviää, että Fai voi olla vanhempainrahalla ja lapsilisällä alkuun. 

Keskustelemme Fain kanssa, että emme halua Eevaa päivähoitoon alle 3 vuoden. Ilmeisesti sitten käy niin, että Fai ei saa kuin 2 vuotta kotoutumiskoulutusta. No, nyt ei pää kestä miettiä kaikkea. Jätetään hautumaan. 

Seuraavana on soitto poliisille henkilökortin hakemisesta. Miten voimme hakea henkilökorttia ilman passia. Valtakunnallisesta palvelunumerosta eivät osaa neuvoa. 

Uusi soitto migriin, jossa tuttava neuvoo, että voimme mennä suoraan poliisille, kun olemme saaneet rekisteröityä avioliittomme ja Fain sukunimen muutoksen. Pitää ottaa oleskelulupakortti, Laissez-passer ja vihkitodistus, jossa nimen muutos näkyy mukaan. Jospa sitten saisimme henkilökortin. 

Välissä tulee soitto, jossa minua pyydetään mukaan paikallispolitiikkaankin. Kerron, että en ole tässä vaiheessa miettimässä sellaista vaihtoehtoa, mutta pitää harkita asiaa, kun perhetilanteemme on tasaantunut. 

Paljon on asioita. Pää surisee. Fai lähti käymään Eevan kanssa lähikaupassa itsekseen. Minä menen aamusuihkuun klo 13.19 ja töihin pitäisi lähteä kolmeksi.  Iltaan taas töissä yhdeksään, jos ei tule loppupäähän ylimääräistä päivystyspotilasta. Huomenna ja sunnuntaina päivystysvuoro 11- 15. 

Luulin, että olisin tänään ehtinhyt rauhassa tarkastella kaikkia asioita - eipä nyt niin käynyt. 

Bikun tulee siskoni tuomana koulusta. Oli ollut joku matematiikan tasokoe ja Bikunilla oli kaikki oikein. Iloisena tuli koulusta ja oli ollut mukavaa. 

Fai tulee heti perässä Eevan kanssa ja me menemme Eevan kanssa sänkyyn lepäilemään ja katsomaan musikkividoita. Fai oli ostanut karjalanpiirakoita, croisantit ja kaikkea pientä muuta. 





Eevan ja minun musahetki




Musiikkihetken jälkeen keitän mutterilla espressot ja sen juotuani lähden pyörällä tihkusateessa Mehiläiseen. Siellä huomaan, että työpäivä onkin kahdeksaan. Jospa ensi yönä saisi kunnon unet. 

Ain laulain työtäs tee



Työillan jälkeen pieni iltapala, suihku ja nukkumaan!







Kommentit

  1. Erittäin kiinnostavaa luettavaa, toivottavasti jaksat jatkaa kirjoittamista ja varmaan ihan hyvää terapiaa sinullekin avata ajatuksia ja prosessia. Voin kuvitella minkälainen säätö kaikkien asioiden kanssa, mutta toivottavasti lohduttaa että täällä ei lopulta ketään jätetä oikeasti oikeuksitta/heitteille, niinkun varmasti "edellisessä" elämässä oli mahdollisuutena.

    VastaaPoista
  2. Todella kiinnostavaa seurata teidän perheen tarinaa. Kiitos kun kirjoitat.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tarinamme alku - Pettymys Suomeen ihmisoikeusvaltiona sekä mistä tähän on tultu

Oulussa!!