Kermainen Lohikeitto


Aamu

Herään jo neljältä vessareissulle ja typeryyttäni katson uutisia puhelimesta. Uni katoaa ja en mene enää makuuhuoneeseen, jotta Fai ja Eeva ei heräisi. Syön hieman leipää ja juon Beroccan. Uni alkaa tulla silmään ja menen takaisin makuuhuoneeseen. Ehdin juuri nukahtaa ja Eeva alkaa jutella. Fai menee valmistamaan Bikunille aamiaista. Me juttelemme omiamme Eevan kanssa aikamme, kunnes tulee vaatimus nousta ylös. Eeva selvästi haluaa teletapit. Vaihdan vaipat ja sitten alkaa normi aamu. 



                                                    Eeva...,


ja teletapit




Pikkuhiljaa Bikunkin nousee ylös ja Fain valmistama riisiä papujen ja muiden kasvisten kera on valmis. Syömme aamiaisen yhdessä. 

Bikun ottaa Eevan olohuoneeseen ja katsovat jotain thai-kielistä lasten ohjelmaa youtubesta. Minä käväisen suihkussa samalla kun mutteripannu on tulella. Aamukahvit ja onkin jo aika lähteä töihin. Pyöräilen Mehiläiseen viileässä aamussa. +14, mutta urheasti matkaan shortsit jalassa ja fleece-takki päällä. Pitää tottua ilmastoon. 

Saan töihin viestin Failta, että muuttotavaramme ovat lähdössä hänen pikkuveljensä asunnolta kohti Bangkokia ja sitten laivalla Pohjolaan. Tavarat saapunevat noin puolentoista kuukauden kuluttua. 



muuttotavarat lähdössä



Iltapäivä ja Ilta

Ruokapaussilla käväsen mutkan Leskisessä kahvilla, missä päivän lehtikatsaus onkin menossa. Ei muutosta vuosien takaiseen tilanteeseen. Onneksi jotain vanhaa on jäljellä. Kutakuinkin sama porukka juo kahvia, lukee lehtiä ja kommentoi lukemaansa. Jutustelu liikkuu myös muissa aiheissa verkkaiseen oululaiseen tyyliin pienen veljellisen piikittelyn säestämänä. 

Palaan töihin ja iltapäivä on hiljainen. Lähden töistä K-Pekurin kautta, missä taas Norjan lohi tarjouksessa. Bikunille lohen toinen file jaettuna kahteen pakkaukseen pakastinta varten. Ruodot omaan pussiin ja toinen file omaan pussiin. Tänään päätin tehdä perinteistä kermaista lohikeittoa, jota Fai söi Helsingin lentoasemalla tullessa neljä kuppia. 

Kotiin päästyä leikkaan Bikunille fileestä reiput siivut sushina syöntiä varten ja panen pakkaseen kaksi pienempää filepakettia. Ruodot ja päät sekä aiemmin jääneet ruodot pakkasesta kattilaan ja liemen keittoon. Sipulia, viherpippuria ja laakerinlehtiä kattilaan ruotojen ja päiden kanssa. Bikun ottaa sushinsa tyytyväisenä. 

Kysy Bikunilta koulupäivästä ja kertoo olleen mukavaa. Ruoka oli ollut taas herkullista ja kehuu erityisesti muurahaisen munia, mitä oli ollut perunoiden ja tomaatin kera. Eilenkin oli ollut näitä herkullisia muurahaisten munia? Pohjois-Thaimaassa muurahaisten munat ovat herkkua - mitenhän niitä oli koululle nyt näin usein eksynyt ruokapöytään. 

Fai kuorii ja pilkkoo porkkanat, shalottisipulit ja kuorii perunat. Hän myös siivilö kalaliemen valmiiksi ja kuorii vaahdon. 


lohifile keittoon



Fai pilkkoi keiken valmiiksi



kalaliemi kiehumassa





Bikunille sushi - ei pidä kypesennetystä lohesta


Porkkanakuutiot ja pilkottu shalotti kiehuvaan liemeen ja viherpippuria. 5 min päästä perunat pilkottuna ja pian on jo ruohosipulin sekä tillin aika. Lopuksi lohen palaset ja kerma kiehumaan hetkeksi. Suolan tarkistus ja keitto on valmis, mutta paranee keitettäessä vielä pidempään. Maistamme ja annamme keiton kiehua vielä hymyillen. 


Voita vielä joukkoon




ensimmäinen maistiainen - liian sivistynyt


Puolisen tuntia vielä ja keitto alkaa olla maullaan. Ruisleipää ja voita kaveriksi. Panen viestin muurahaisen munista opettajalle - ja selviää, että kyseessä on keitettu kaura. Bikunin mielestä maistuu kuitenkin ihan muurahaisten munilla ja on herkullista. Kyllä kotoutuminen Suomeen on hurjassa vauhdissa, vaikka muurahaisen munat osottautuivatkin keitetyksi ohraksi. Ja kouluun menee joka päivä innostuneena. 

Huomenna Bikunin koulukuljetus lähtee ennen kahdeksaa ja meillä on Fain kanssa käynti Kelalla klo 12.  Suunnittelemme huomista päivää ja koko viikkoa. Keitto kiehuu ja en enää jaksa odottaa. Otan lautasellisen Lapin ruisjyväleivän kanssa ja maistuu. 




lohikeitto ja ruisjyväleipä



Bikun käy itsekseen pyöräilemässä ja Eeva on tyytyväisenä meidän kanssa. Faikin ottaa lohikeittoa ja annan Eevalle palasia lohesta omasta keitosani. Tänään aikaisin nukkumaan. Klo 4 herääminen alkaa painaa ja tuntuu Faikin olevan väsynyt. Bikun ja Eeva sen sijaan täynnä virtaa. Mitenhän tässä pääsisi nukkumaan.







 

Kommentit

  1. Nam! Hyvältä näyttää.

    VastaaPoista
  2. Kiitos reseptistä ja mielenkiintoisesta tarinasta keiton valmistuksen taustalla! Kermainen lohikeitto on aina varma valinta, ja on hienoa nähdä, kuinka perinteinen suomalainen ruoka saa uusia vivahteita perheenne omista kokemuksista. Lohikeiton valmistusprosessi kuulosti ihanan kodikkaalta ja tunnelmalliselta – täydellistä comfort foodia. Mukavaa syksyn alkua teille ja toivottavasti saatte nauttia monista herkullisista hetkistä yhdessä perheenä!

    VastaaPoista
  3. Nyt alkoi kiinnostaa että mitä ne muurahaisen munat olivat kouluruuassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ne osottautuivat olemaan keitettyä ohraa - Bikun oli aivan varma, että ne ovat muurahaisten munia - arvostettu ja kallis ruoka pohjois-thaimaassa. Uskoi, kun OPETTAJA kertoi olevan ohraa. Tykkää silti - on sitä mieltä, että aivan sama koostumus ja maku kuin muurahaisten munissa.

      Poista
  4. Sushi on etikkaista riisiä, ei raakaa kalaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. aivan sashimihan on oikea termi - Bikun puhuu sushina syömisestä niin tarttunut

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tarinamme alku - Pettymys Suomeen ihmisoikeusvaltiona sekä mistä tähän on tultu

Oulussa!!