Lauantaipäivystys, Timon ja Eevan luona grillaus. Eevan flunssa helpottaa jo

Aamu

Fai paistoi töiden jälkeen ostamat muikut illalla, jotka söimme perunasalaatin kanssa. Olipa taas niin maukkaat muikut ja Fai tykkäsi kovasti Atrian valmiista perunasalaatista. Uni maistui hyvin sen jälkeen. 
Yöllä Eevalla ei ollut enää lämpöä, mutta nenä tukossa heräili ja niin heräilin minäkin voimakkaaseen hikoiluun - oli hieman lämpöä minulla vuorostaan. 

10 tunnin yöunen jälkeen heräsimme klo 9. Eeva ryömi viereeni ja vaati toimintaa. Otin Eevan, laitoin Berocca-annoksen poreilemaan ja mutteripannun tulelle. 



illan maukkaat muikut


Normaalit aamurutiinit eli teletapit ja päälle musiikkia - mm Horttokaalot, maankorvessa, Topi Sorsakoski ja Agents. Minä nautin samalla kahvini ja Berocan. Pikku flunssa on nyt minulla ja Faillakin. Bikun vielä nukkuu vapaapäiväänsä. 


Eeva nauttii teletapeista ja Horttokaaloista




teletapit


Pikkuhiljaa Bikunkin herää. Alkaa leikkiä Eevan kanssa ja minä valmistaudun töihin. Fai vie petikamppeet pyykkikoneeseen öisen hikoilun vuoksi. 

Kommenttiosastolla on keskustelua alkoholin käytöstä ja  riskikäytön rajoista. Oma mielipiteeni on, että kerta-annos määrä ei saisi miehillä ylittää 7 annosta ja naisilla raja on 5 annosta. Alkoholivapaita päiviä pitäisi olla reilusti ja viikkomäärät eivät saisi ylittää miehillä 24 annosta eikä naisilla 15 annosta. Se ei tarkoita sitä, että joka viikko olisi noissa ylärajoissa. Välillä on hyvä olla täysin alkoholittomia jaksoja, jotta maksa saa levätä. Tai kuten joku ystäväni vitsaili aikanaan - pitää odottaa että himo yltyy 😂
Eräs maksapatologi aikoinaan lääkiksen aikaan sanoi, että maksa toipuu, kun on alkoholittomia jalksoja päivä viikossa, viikko kuukaudessa ja kuukausi vuodessa. 

Minusta on hyvä olla ainakin kolme pitkää, vähintään kuukauden alkoholitonta jaksoa vuodessa. Elimistö saa levätä alkoholista. Mutta myös erittäin olennainen asia on se, että alkoholittomalla jaksollaan jokainen voi tutkiskella psyykkistä riippuvuuttaa alkoholiin. Jos kuukauden paussi on vaikea, tai pakonomainen, suosittlen pidempää alkoholitonta jaksoa. Jos toistuvasti kerta-annokset karkaavat yli suositusten, on syytä miettiä myös suhdettaan alkoholiin. Silloin alkoholin haitat varmasti ylittävät sen tuoman positiivisen puolen. Taas jos joskus erityisissä juhlissa kerta-annos raja ylittyy, en pitäisi sitä kovin vakavana. Mutta krapulapäiviä ei pitäisi olla, eikä alkoholin käyttö saisi häiritä normaalia elämää: perhe-elämää, liikunta tai muita harrastuksia.  

Mutta minusta on tervettä, että tuosta asiasta keskustellaan avoimesti. Olisi tärkeää, että jokainen, joka käyttää yleensäkkään alkoholia ottaa siihen etäisyyttä ja miettii, mikä sen merkitys on. Onko se pakenemista tai elämän tarkoituksen täyttämistä. 

Tänään tullut lisähuomautus siitä, että tissuttelu on alkoholismian muoto. Varmaan on, jos tissuttelu on jatkuvaa ja siihen liittyy vahva riippuvuus. Riippuvuus on mielenkiintoinen asia, jota olen buddhalaisuudessa paljon pohtinut. Olemme riippuvaisia usein asioista, joita emme tunnista. Pakkoneuroottinen riippuvuus voi ilmetä eismerkiksi tavalla, jossa täytyy tehdä ja suorittaa asioita tietyllä kaavalla. Sama on alkoholin suhteen - jos se on pakonomaista - se ei tuota tyydytystä käyttäjälleen. Se, että joku taas pidättäytyy kokonaan alkoholin käytöstä voi olla sitä, että ei ole sitä koskaan kokenut omakseen. Näin on monen tuttavani kanssa Chiang Maissa ja myös muutaman Suomessa. On niitä, etenkin Suomessa, joille sen hallinta on tuottanut jonkinlaista ongelmaa ja ovat käytön kokonaan lopettaneet. Molemmat hyviä syitä. Mutta jokaisen tulee löytää mielestäni se keskitie - se joka sopii omaan elämään ilman, että se aiheuttaa haittaa itselle tai toisille. En aio alkaa tästä asiasta jatkossa toistamiseen jankuttamaan. Jos alkoholin käytto on ongelma - oma tai toisen - se pitää käsitellä jokaisen itse.


iltapäivä


Töiden jälkeen Fai tulee lasten kanssa hakemaan minut Mehiläisen ulkopuolelta. Lähdemme kävelemään Timon ja Eevan luo grillaamaan Saunarantaan. Viileä syksyinen ilma ilman sateen pisaroita tuntuu hyvältä. Kävelemme torin kautta kohti saunarantaa ja saavumme Timon ja Eevan residessiin. 



matkalla Saunarantaan




Kiikelin saaren ohitus



Perille



Kookkaat entrecote pihvit oottavat paistajaansa. On sieniä ja kukkakaalta seka kaksi siikaa. Siiat päätyvät savustuspönttöön alkupalaksi.


Eeva tykkää koirista ja Luna hieman ihmeissään Eevan ahdistelusta. Bikun haluaa lähteä kotiin, kun ei ole ikäistään seuraa ja oli syönyt jo itsensä täyteen ennen lähtöä. Annamme luvan - saa itsenäistyä.




Eeva ja Luna


Fai hoitaa grillauksen ja kookkaa Anterot eli entrecote pihvin maistuvat grillattujen kasvisten ja perunana kanssa savusiian jälkeen. 



 

Fai ja vanhempi-Eeva



Grilli kuumana Fai mestarina

Timo ja minä



Eeva ja Timo




Meidän perhe - Bikun lähti jo

Eeva viihtyy aluksi hyvin. Sitten tulee väsy ja lähdemme kotiin, vaikka kello ei ole edes yhdeksää. Flunssa ilmeisesti painaa lasta. Käyn matkalta hakemassa vielä kananmunia ja pientä aamiaistarviketta. Kotona pienet leikit uusien lelujen kanssa, joita hyvät ystävät ovat tuoneet sillä aikaa kotiimme, kun olin töissä. 

Pian nukkumaan - aamulla minä töihin - muut saavat nukkua



 

Kommentit

  1. Suora lainaus Mannerheimin Lastensuojeluliiton sivuilta;
    Muistilista vanhemmalle
    Oikeus yksityisyyteen on osa lapsen oikeuksia. Myös lainsäädännön mukaan jokaisella ihmisellä, myös alaikäisillä on oikeus yksityisyyteen. Näin ollen kuvaa ei siis saa julkaista ilman kuvassa esiintyvän lupaa, oli hän lapsi tai aikuinen. Jos kuva lapsesta on tunnistettava, se kuuluu henkilötiedon piiriin. Vaikka aikuisen lapsesta laittamat kuvat ja tiedot vaikuttaisivat viattomilta ja neutraaleilta, lapsella tulee olla oikeus itse päättää niiden julkaisemisesta. Pienen lapsen osalta vanhemman on hyvä käyttää erityistä harkintaa.

    Vanhemmat voivat ottaa lähtökohdaksi, ettei julkaise lapsesta kuvia ja tietoja digitaalisessa mediassa. Lapsen ikä ja kehitystaso ratkaisevat, voidaanko jotain julkaista, jos lapselta on saatu lupa. Lapsen toiveet ja mielipiteet tulee huomioida.

    Jos lapsi on vielä niin pieni, ettei vielä kykene ilmaisemaan itseään tai käsitä julkaisun seurauksia, on hyvä pohtia asiaa lapsen yksityisyyden suojan kannalta. Onko julkaiseminen välttämätöntä? Mitä seurauksia julkaisemisella voi lapsen myöhemmässä elämässä olla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outoa jos et ole jo laittanut vireille. https://www.hel.fi/fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/sosiaalinen-ja-taloudellinen-tuki/aikuissosiaalityo/etsiva-lahityo/huoli-ilmoitus

      Poista
  2. Noista alkoholiriskeistä olisi hyvä muistaa, että Arnon esittämän korkean riskin rajojen ohella,on myös olemassa kohtuullisen ja matalan riskin tasot. Lisäksi vaikuttaa maksan muu tilanne ja ikä. Vaikka pysyt pienissäkin annoksissa, voi huonolla tuurilla seuraus alkosta olla maksan haitallinen kuormittuminen. Rajoja voi katsella vaikka tästä linkistä https://paihdelinkki.fi/tietopankki/tietoiskut/alkoholi/alkoholinkayton-riskirajat/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja lapsilla vieläkin matalammalla riskien tasot jos saa alkoholia äidinmaidon mukana.

      Poista
    2. Ei nämä tissuttelijat tunnusta koskaan alkoholismiaan, vaikka millä asiantuntijoiden mittareilla olisivat sellaisia.

      Poista
  3. Itse alan ammattilaisena tiedät alkoholinkäytön riskit,kuten kirjoittikin. Kiinnittäisin kuitenkin huomiota perheesi turvallisuuteen.
    En julkaisi esim. työssäoloaikojani netissä. Vaarallista tietoa pahantahtoisille: vain vaimo ja lapset kotona. Oulussa on ikävä kyllä tehty rasistisia rikoksia viime aikoina. Huomio turvallisuustekijöihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ihan totta - onneksi työaikani eivät ole vakiot, joten mahdoton seurata

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tarinamme alku - Pettymys Suomeen ihmisoikeusvaltiona sekä mistä tähän on tultu

Oulussa!!