Tennistä ja sukulaistapaamista



Ilta

Työt venyivät hieman pidempään. Pääsin vartin yli kahdeksan kotiin ja Eeva ei onneksi ollut vielä nukahtanut. Pientä leikkiä Eevan kanssa ja sitten otin hänet kotitemppeliin, missä sai istua meditaatiotyynylläni ja oli selvästi innostunut, kun sai olla mukana pukiessani valkoisen meditaatiokaapuni. 

Iltaresitointi ja meditaatio tekee hyvää. Muu perhe kuuntelee  suomalaista iskelmää olohuoneessa. 




Meditoinnin jälkeen alan valmistaa perinteistä norjalisen kalastajan turskaa. Teen ne selyksistä vaikka alkuperäinen resepti on nopeasti poikittain leikatuista turskan palasista. Kala kylmään voimakkaasti suolattuun veteen - suolaprosentti vastaten pohjois-atlannin veden pitoisuutta. Kuumalle liedelle kattila ja kun vesi alkaa kiehua, kaadetaan vesi pois. 

Kastike. Sulata voita kattilassa miedolla lämmöllä ja lisää saman verran smetanaa kuin voita ja anna lämmetä, lisää hakattua persiljaa. Kastike valmis. Keitä pienet perunat normaaliin tapaan.

Lautaselle perunaa ja turskan pala jonka päälle kastike. Viinisuositus on yllättäen kevyempi punaviini - esim Pinot Noir, mutta olen kyllä vahvempienkin punaviinien kanssa nautinnolla syönyt. Mutta ei siis valkoviini. 


ryöpätyt turskat




perunat kiehumassa



kastike valmis




Nopea ja loistava ruoka. Sain tiedon reseptistä hyvältä ystävältäni ja kollegalta Vaasasta. Peter Nieminen oli tuolloin töissä Tromsössä ja kävi usein matkallaan Vaasaan tai takaisin Tromsöön tervehtimässä Oulussa. Jos joku voisi viedä terveisiä Peterille - niin kiitos. 

Huomenna vapaapäivä - ostin lähikaupasta kokeeksi 8% Duvas Uvas viinin kokeeksi, vaikka on hieman tukevampi. Nautinnollinen yksinkertainen illallinen ennen vapaapäivää.




annokset



yksittäinen aanos



Eeva ruokaseurana pöydällä


Eeva istuu seuranamme pöydällä ja maistelee niin turskaa, kastiketta kuin perunaakin ja selvästi maistuu.
Ruokailun päälle iltasuihkut ja nukkumaan. Uni tulee silmään nopeasti hyvän aterian päälle. 

Aamu

Herään seitsemän aikoihin ja lasi beroccaa, jonka jälkeen aamuresitointi ja meditaatio. Sillä aikaa muu perhekkin on herännyt. Bikun syö aamupalaa ja valmistautuu kouluun. Eeva katsoo televisiosta jotain lasten ohjelmaa. Yritän kiinnittää hänen huomiotaan, eikä tyttö inahdakkaan. Huolestun, että onko meidän aamuisten rutiinien aika ohi.



Eeva katsoo televisiota


Paistan itselleni kanapekonia, joka on erinomaista - ei löytynyt Chiang Maissa. Yksi paistettu kananmuna seuraksi ja aamiaiseni valmis. Fai ja Bikun ovat syöneet Mama-nuudeleita. 

Mutteripannu tulelle ja Fai kysyy, että riittääkö hänellekkin kahvia. Nyt halusi mutteri-espressoa - yleensä on juonut suodatin kahvia. Jo vain sitä riittää ja teen meille molemmille maitokahvit. Fai lisää vielä tilkan kermaa omaansa. 

Pian Eeva kiljahtaa ja katsoo minuun päin. Eli ei aamurutiinit ole vielä kadonneet. On aika musiikin ja teletappien. 

Tällä kertaa aloitamme Horttokaaloilla ja Eeva taputtaa käsiään yhteen musiikin tahdissa. 



Eeva kuuntelee Horttokaaloja


Horttokaalot


Ja sitten onkin jo teletappien aika. Jakson lopulla Eeva alkaa hieroa silmiään - on väsynyt. Fai imuroi ja Eeva ei jaksa enää keskittyä läppäriin. Otan kitaran ja soitamme muutaman kappaleen. Eeva laulaa omalla tavallaan mukana. 



teletapit



Eeva katsoo teletappeja


Kitaroinnin jälkeen Eeva on selvästi uninen ja alkaa vaatia rintamaitoa - huutaa "Maa-ma" ja pian hän on äitinsä vieressä makuuhuoneessa rintaruokinnassa. Hän nukahtaa hetkessä.

Yhdentoista jälkeen Janne tulee hakemaan tennikseen. Tarkoitus on pelata Nallisportin ulkokentällä, mutta keli sen verran kolea, että vaihdamme sisälle uusille kentille. Kaksi jäykkää miestä lyö tunnin palloa ja toteamme, että nyt pitää alkaa kuntouttaminen. Janne on jo Hukassa aloittanut venyttely ja saliohjelman. Pitää kyllä saada järjestettyä itsellekkin aikaa kuntoiluun.  Tuo Migrin prosessin aiheuttama huoli, epäselvyys, jatkumattomuus on tiputtanut oman kuntoni niin huonoksi, että ei ole ollut vuosiin. Tie on vain ylöspäin. 

Janne nakkaa minut kotiin, otan pyörän ja kipaisen hakemaan tuoretta chiliä Aasian marketista ja tomaatteja K-asematornista. Tuli siinä sivussa muutakin ostettua, mutta nuo edelliset elintärkeitä, koska Fai lupasi tehdä Som Tamia. Som Tamin tarpeeni on nyt suuri. 



Janne kentällä



Hawk eye

Iltapäivä


Kuuntelemme Eevan kanssa musiikkia sillä aikaa, kun Fai tekee Som Tamin. Hän laittaa vain kolme chiliä minun annokseen, mutta maistuu kuin olisi viisi. Saman toteaa Faikin. Olemmeko herkistyneet chilin tulisuudelle, oliko chilit tavallista tulisempia vai tekeekö meillä oleva mieto mahavaiva makuaistin herkistymisen. Mutta papaija salaatti maistuu. 


Som Tam eli papaija salaatti

Bikun tulee koulusta ja alkaa oma-aloitteisesti tekemään kotiläksyjä, Fai tekee suomenkielen muistiinpanoja olohuoneessa ja Eeva leikki vieressä lattialla. Minä otan pienet makuuasennot ennen kuin kello on neljä. Oli puhe, että siskoni ja hänen tyttärensä Jaana tulevat käymään kylässä. Jääkaapissa on varattuna leipäjuustoa ja laakka-hilloa sitä varten tarjottavaksi kahvin kanssa.

Mukava sukutapaaminen. Sisko oli tuonut raparperipiirakkaa, joka maistui etenkin Faille. Kahvin kanssa vielä leipäjuustoa lakkahillolla ja olimme valmiit läheiseen leikkipuistoon.

Siellä suku oli yhtenä perheenä ja koska meillä olin tarkotus mennä vielä kaupungille ja ulos syömään, lähdin kotiin yskin resitaoimaan ja meditoimaan. 



suvun lapset tapaamisella




Ja Eeva otta tuntumaa sukulaisiin. Hauskaa oli puistossa. 


nyt keinutaan




Menemme keskustaan seitsemän jälkeen ja ajattelemme pysähtyä yhdelle oluelle ehkä viimeisenä kesäisenä iltana Leskiseen. Rauhallinen terassi, joka sopii lapsiperheelle, ei juopuneita. Istumme tuttavien pöytään ja on hyväntunnelma. Haen oluet pöytään Faille ja minulle. Kello on noin 19:30.  Jutustelemme mukavia tuttava pariskunnan kanssa ja Bikun käy hakemassa ranskalsiset suomenkielellä Mc Donalndsista. 

Pian tulee Taina naistarjoilija tuulispäänä ja naama punaisena sanomaan, että eikä hän ole jo aiemmin sanonut, että tänne ei lasten kanssa tulla. Olin joskus perjantai-iltana pyrkinyt perheemme kanssa terassille - tosin sillion syömästä tullessa ja viikonloppu iltana - jolloin ymmärsin, että ei käy. Tuon tapauksen jälkeen keskustelin erään henkilökunnan työntekijän kanssa, joka oli lapsensa kanssa käynyt vielä kymmenen jälkeenkin arkena samassa paikassa ilman ongelmia. Ehkä tässä on nyt sitä toisenlaista rasisimia. Vaimoni on Aasiasta ja minua nuorempi.  Yhdet oluet jäivät siihen. Lähdimme syömään Haga-Sofiaan. Ehkä meidän perheen ei tarvitse käydä Leskisen terassilla ja toisaalta talvikin tulee. Hain HS:n artikkelin, missä Helsingin terassit toivovat iltaisinkin lapsiperheet tervetulleeksi. Leskisen Taina taas ei toivo meitä sinne. Onko kyseessä  rasismia Aasialais-Suomalaista perhettä kohtaan? En pidä rasismista - oli se sitten vasemmalta tai oikealta tulevaa. Emme toisaalta terasseja tarvi - varsinkaan - jos sinne ei olla tervetulleita. Fai totesikin, että ei tuonne enää mennä - kotona on parempi. 

Hagia-Sofiassa on hyvä vastaanotto. Syomme Mese-Lautasen ja  Faille lampaan kyljykset, minulle Kleftiko-tyyppinen lampaan paisti ja tietenkin Bikunille Kanaa ja maalais-ranskalaiset. Hyvä ateria ja kotiin. Haen vielä lähikaupasta vaippoja, kahvimaitoa ja kananmunia.



Hagia-Sofia ja meset


Nyt nukkumaan ja unohdetaan toisten hankaluudet. Omat vain voi parantaa. Hyvää yötä!










 

Kommentit

  1. Aika paljon menee lääkärillä alkoholia…

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siedätetäänkö Pikku-Eevaa jo tulevaksi kohtuukäyttäjäksi kun juotetaan alkoholia äidinmaidon mukana

      Poista
  2. "Buddalaisuudessa ajatellaan, että kirkas mieli tuottaa enemmän sopua ja harmoniaa kuin sumeat olotilat. Tämän vuoksi buddhalaiset eivät yleensä käytä alkoholia. Mielen turruttamista muillakin keinoin tulee välttää.
    (Wikipedia : https://wikipedia.org)

    VastaaPoista
  3. "Kotona on parempi". Myös yksivuotiaan on parempi kotona, iltakahdeksan jälkeen. Koululaisen ja pikkulapsen paikka ei ole pubin terassi, myöhään illalla. Itsellesi jäänee lepo- ja toipumisaikaa ennen vastuullista työtäsi? Suomessa eletään vähän eri rytmissä kuin lämpimässä etelässä. Yst. terv. Isoäiti

    VastaaPoista
  4. vasstaa useampaan kommenttin. Yleensä illalla olemmekin kotona kahdeksan jälkeen. Eilen oli ilmeisesti viimeinen lämmin kesäilta, minulla töihin meno vasta seur päiv 14:30 ja päätimme lähteä kävelylle, pysähtyä yhdellä oluella ja käydä syömässä ulkona. No, tuo olut ei ollut kiintopiste. Buddhalaisuudessa viiden ohje on, että ei pidä käyttää alkoholia tai muita päihteitä niin, että se johtaa pois oikealta tieltä. Munkkina ollessani se oli nolla. Siis buddhalaisessa opissa ei ole nolla toleranssi. Meidän alkoholin käyttö on kohtuullista. Silloin päätöstä odottaessa ja maahantulon jälkeen käyttöpäiviä oli liian useita, mutta määrät eivät humalahakuisia. Nyt myös nuo käyttäpäivät ovat ok ja kokonaismäärä terveellisen sisällä. Varmaan syksyn kylmyyden myötäkään ei niin ole halukkuutta käydä missään ja kuten aikaisemmin Suomessa asuessa jää usein "purhehduskauden" jälkeen kokonaan pois. Ei tarvitse olla huolissaan.

    VastaaPoista
  5. Suomessa on kurja tapa parjata toisten tapaa olla ja elää, varsinkin jos on kyse lapsiperheestä. Toivoisin lisäksi enemmän eurooppalaista menoa jossa laupunki ja kaupumgin palvelut ovat jatkoa kodille ja lapset olisivat tervetulleita mukaan

    VastaaPoista
  6. Älä Arno anna tilaa näille itkijille. Jos joku näkee käytöksessäsi ongelmaa, kertoo se vaan heidän itsensä ongelmista suhtautumisessa alkoholiin. Toki kulttuuri on Thaimaassa erilaista kuin Suomessa, mutta se jos näkee oluen ottamisessa ulkona ongelman, kertoo kyllä jostain. Nämä ihmiset eivät varmasti juo kotona tippaakaan lasten nähden ;)

    VastaaPoista
  7. En minä ota näitä henkilökohtaisena parjaamisena. On hyvä, että ihmiset ilmaisevat rehellisiä ajatuksiaan. Minä pyrin selostamaan meidän elämän tapaa rehellisesti niinkuin se on ja kotoutumisvaiheen jälkeen ehkä alan pohtia ja vertailla niin yhteiskunnan kuin kulttuurinkin eri puolia pohjois-thaimaan ja suomen välillä. Ja luulen, että huoli terassikäynneissä ym muussa alkoholin käytössä pohjautuu siihen, että Suomessa on nähty lasten kanssa humalahakuista alkoholinkäyttöä, ja sitten ehkä teksteistä on vaikea erottaa, mistä on kysymys. Avoin keskustelu on aina hyvästä. https://www.hs.fi/pkseutu/art-2000002748196.html on hyvä artikkeli Helsingin keskustasta. Ja kiitos kaikille - niin kriittisille kuin kannustavillekkin kommenteille

    VastaaPoista
  8. Itse olen kiinnittänyt huomioita siihen, että alkoholia kuluu paljon. Tissutelu on myös alkoholismin muoto.

    VastaaPoista
  9. Terve Arno!
    Oletko miettinyt hyvin asiaa kun julkaiset Eevan kuvia?
    Aikuisena voi olla ettei tykkää siitä että internetissä löytyy lapsikuvia hänesta.
    Hyvää jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me ajattelemme asiasta aivan eri tavalla vaimoni kanssa! Tämä vainoharhainen tietosuoja ym häiritsee mm potilaiden hoitoa, josta on tullu potilailta kommenttia! Näissä woke ym asioissa suomi on astunut harhapolulle

      Poista
    2. Onko sinulla riitävästi tietoa siitä mihin julkinen lapsenkuva voi joutua internetissä?
      Sama koskee potilaiden tiedot.
      Sitä varten on olemassa tietosuojalaki.
      Monet ymmärtävät vasta kun vahinko osuu kotiin.

      Poista
  10. Kommentti edelliseen kommenttiin Eevan kuvista. Kukaan vastuullinen vanhempi ei julkaise pienen lapsensa tunnistettavia kuvia netissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se että on kodin ulkopuolella tietyn kellonajan jälkeen perheen kanssa ja jopa menee paikkaan, jossa myydään myös alkoholituotteita tai julkaisee lapsistaan/perheestään kuvia, ei pitäisi aiheuttaa minkäänlaista moraalisaarnaa keneltäkään, tämänkaltaiset asiat kuuluvat ainoastaan perheen sisäisesti käsiteltäviksi asioiksi. Näin ajattelen itse, pyritään huolehditaan ensisijaisesti omista asioista ja jokainen elää omalla tavallaan.

      Poista
  11. Tämä on tätä Suomi paranoidiaa

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tarinamme alku - Pettymys Suomeen ihmisoikeusvaltiona sekä mistä tähän on tultu

Oulussa!!