Thai-illallinen kotona. Takaisin meditaatioon ja sunnuntain lepopäivä.



Eilinen ilta



Khao Soi kanan koivilla hautui hitaasti. Kun olin kiertänyt kaikki mahdolliset kaupat Asian Market ja Thaimaalaisen kaupan, enkä löytänyt keittopapaijaa Som Tamiin ostin kokeiluksi Kyssäkaalta ja lanttua korvaamaan sitä. Fai maistoi ja totesi eritoten Kyssäkaalen hyväksi korvaajaksi. Hän menee keittiön lattialle "hakkaamaan" porkkanat, kyssäkaalen ja lantun Eevan kanssa. Eeva seuraa äitinsä työskentelyä tarkasti. 







Khao Soi kanan koivilla hautumassa



Fai hakkaa porkkanaa, Kyssäkaalta ja lanttua Som Tamiin



Bikun uuden television ääressä 


Saimme päivällä Artsin ja Ranen avustuksella You Tuben thai-kielelle ja sieltä löyti useita thai-kanavia. Bikun juuttui television ääreen. Keskustelimme Fain kanssa, että nyt saa rentoutua tällä tavalla vapaasti. Ensi viikolla, kun koulunsa alkaa alamme rajoittamaan television ja kännykän käyttöä. 



Fai on valmistellut muutkin raaka-aineet niin Som Tamiin (Papaija-salaatti) kuin Khao Soihin. Matti soittaa ensin, että myöhästyy, koska oli unohtanut kotiavaimensa asuntoonsa. Tanja, ensimmäinen tyttäreni, myöhästyy myös hieman. Tilanteen muuttuminen itseasiassa helpottaa Faita - ei ole niin kiire ja Khao Soi ehtii hautua pidempään. 


Khao Soi nuudelit ja Som Tam aineksia






Noin puoli kahdeksan illalla Tanja tulee tyttärensä Iiriksen kanssa ja Matti heti perään.  Siirrymme suoraan ruokapöytään. 

Juttu kulkee alussa Tanjan ja Matin keskusteluissa. Fai tuo ruoat pöytään. Minä käännän keskustelua thain ja suomenkielen välillä. Bikun syö olohuoneessa tv:n ääressä. Iiris oli syönyt vasta itsensä täyteen. 

Fai toteaa, että onpa Tanja tosissaan minun näköinen, kuten Sofia ja Maria sekä Eeva.

Alussa Iiris ja Bikun ujostelevat toisiaan. Bikun 10-v ja Iiris 8-v. Pian he löytävät yhteiset leikit ja ujous haihtuu.



Matti, Fai ja Eeva syömässä

Tanja syömässä

Ensimmäinen thai-illallinen kotonamme ja se menee mukan jutustelun lomassa. Pian kello on kymmenen. Tanjan äiti ja isäpuoli soittaa alhaalta. Ovat tulleet hakemaan Tanjaa sekä Iiristä. Matti lähtee samalla oven aukaisulla. 

Me jäämme perheen kesken ja katsomme youtubesta Eevalle mieluisia esiintyjiä - Hallikainen, Horttokaalot aluksi. Sitten katsomme muita hieman vanhan ajan esiintyjiä. Fai toteaa - kuten on todennut aiemminkin - että suomalaisessa musiikissa on samaa melankoliaa kuin Isanin musiikissa. Isan on ns Thaimaan itäkaira. Koilis-thaimaa. 

Fai haluaa katsella äitini kuvai, joita haen. Hän naurahtaa, että onpa Eeva tosiaan äitini näköinen. Samanlaiset rypistykset silmien seutuun. 

Eeva nukahtaa musiikista nauttien. Katsomme suomalaisia modernimpia musiikki-videoita ja nightwish tuo esille oopperan. Katsomme Savonlinnan oopperajuhlilta  videoita ja pian keskustelu menee Balettiin. Faille uusia asioita - on toki tietoinen, että tällaista on Euroopassa. Katsomme Mariinsky teatterin balettia ja toteamme, että kaikessta tämän hetken pahuudesta huolimatta, Venäjällä on myös hienoa kulttuuria.

Kello on jo lähellä puolta yötä ja menemme kaikki nukkumaan iltasuihkujen jälkeen. 


Aamu

Herään kahdeksan jälkeen. On viileä aamu ja on satanut. Menen lämpimään suihkuun ja keitän kahvit ja Berocca poreilemaan. On aika palata meditaatioon. 


meditaatio


Chanttaus ja meditaatio teki hyvää. Paluu arkeen helpottuu.

Tulee viesti lapsuuden kaverilta, jota en ole nähnyt vuosikymmeniin - toivottaa tervetulleeksi. Fai ja Bikun ovat heränneet meditaationi aikana, Eeva nukkuu edelleen. Fai on lämmittänyt eilisen Khao Soin ja syömme sitä "aamiaiseksi".  Maistuu heti aamusta.

Fai keittää kahvit ja makuuhuoneestamme kuuluu Eevan heräämisen ääniä. Tyttö makaa iloisena, unenpöpperöisenä sängyssä. Vaihdan vaipat ja otan syliin ruokapöydän ääreen. On aika teletappien. Fai tuo minulle kahvin ja maistuu vaikka ei olekkaan Moccanaa. Katsomme jakson teletappeja ja kuuntelemma muutaman Horttokaalon sekä Hallikaisen ja Eeva on tyytyväinen. Syö samalla hieman vehnäleipä paloja. Bikun ottaa Eevan olohuoneeseen ja minä menen vielä sunnuntailevolle sänkyyn.


Eeva vastaheränneenä teletappeja katsomassa



teletapit


Tänään on ensimmäinen varsinainen lepopäivä pitkään aikaan. Lepoa, pientä kävelyä kaupungilla ja samalla jääkaapin tankkausta. Jos Artsi tänään ehtii, voi olla liesituulettimen asennus, missä minusta ei ole kuin "porina-miehen" rooliin. Illalla kevyt ateria ja meditaatio. Aikainen nukkumaan meno, jotta aamulla jaksaa lähteä töihin.

Mukavaa sunnuntaita Teille kaikille - Sunnuntai on lepopäivä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tarinamme alku - Pettymys Suomeen ihmisoikeusvaltiona sekä mistä tähän on tultu

Oulussa!!