Perhe kotoutuu hyvin - ehkä illalla perheillallinen ravintolassa

Aamu


Herään vasta myöhään  ja Bikun on lähtenyt kouluun ja Fai leikkii Eevan kanssa. Otan Eevan syliin ja menemme mutterikahvin ja Berocan valmistukseen. Vuorossa on yhteinen hetki työhuoneessa. Teletapit ensin ja musiikin kuuntelua mm Sininen uni, horttokaalot etc. 





 
Eeva katsoo teletappeja



ja kuuntelee musiikkia


Sininen uni


Eevalle sininen uni tarttuu ja hän menee äitinsä rinnalle ja päivä unille. Minulle on lähtö Mehiläiseen hoitamaan työhön liittyvää byrokratiaa, jossa Anna-Leena on luvannut olla ystävällisesti apuna ja Helsingin pääkonttorilta Lotta etäyhteydessä myös. 


Iltapäivä


Byrokratioa hoituu hyvin ja huomenna jatkuu potilasvakuutusten tekeminen vapaapäivänäni vakuutusyhtiön kanssa. Kotiin tullessani perhe on lähtenyt kävelylle. 



Oli viestiä facebookissa, että voisin kertoa enemmän myös Fain ja Bikunin sopeutumisesta Suomeen. Se on varmaan vähän jäänyt taka-alalle, kun olen vain nopeasti ajatuksen virtaa kirjoittanut. 

Bikunin koulun aloituksessa oli hieman  löysyyttä alussa ja Suomen sanakokeissa ei oikein pärjännyt. Onneksi opettaja otti asian esille ja keskustelimme Fain kanssa, että nyt pitää Bikunin ottaa itseä niskasta kiinni ja alkaa työstämään ennen kaikkea Suomen kieltä. 

Faihan itse opiskelee kaksi kertaa viikossa Kotva koulutuksessa 2 h kerrallaan. Eeva voi olla mukana siellä. Se on kaupungin järjestämä koulutus nimenomaan maahanmuuttaja äideille, joilla on pieni vauva. Se antaa pohjaa kielen ja kulttuurin opisekellulle ja Fai on ahkerasti siellä käynyt. Kotona Fai opiskelee Youtuben kautta Suomessa olevan thaimaalaisen suomen kielen opettajan videoiden avulla. Tämä opettaja on suorittanut Suomen kielen tutkinnon ja siten osaa hyvin opastaa kielen oppimisessa.  Lisäksi Fai opettelee, kirjoittaa Suomen kielen sanoja päivittäin aina, kun ehtii. Nyt kun koulusta tuli viestiä Bikunin kielen oppimisesta, he ovat yhdessä vielä käyneet Bikunin läksyt läpi ja nyt Bikun on selkeästi motivoitunut opinnoissaa. Englannin kieltä hän opiskelee myös ja olipa jonkinlaista biologiankin läksyä, jossa minua tarvittiin eilen apuna, kun Faikaan ei saanut selvää sienen eri osien sanoista. 


Eilinen biologia läksy


Eli kieliopinnot etenevät ja sekä Fai että Bikun ovat todella motivoituneita siihen. 

Bikun kehuu kouluruokaa ja joskus niistä muurahaisen munista kirjoitinkin - eli ohra ryynit mm maistuvat. Fai pitää suomalaisesta ruoasta myös, mutta kaipaa hieman chili lisää siihen - kuten minäkin usein. Erityisen ihastunut Fai on suomalaisesta kalasta, jota on nyt saanut jopa edullisesti. Maivaa, pikku siikaa on saanut todella halpaan hintaan. Bikun rakastaa syödä raakaa lohta ja dippaa sitä soija kastikkeeseen. Eevalle maistuu kala, liha ja yleensä proteiinipitoiset ruoat.

Fai on todennut, että eihän se ruoka aivan järjettömän hintaista ole, kun hieman katsoo mitä ja mistä ostaa. Possu, kana ja todellakin kala on ollut edullista nyt syksyllä. Aasian marketista ja Thaimaa-kaupasta haemme aina välillä tarvikkeita Thai-ruoan tekoon. 

Se, mitä moni on kysellyt - eli miten Fai ja Bikun on sopeutunut ilmastoon. Molemmat nauttivat viileämmästä ilmastosta ja ihastelevat syksyn värien kauneutta. Nytkin kun kirjoitan tätä ovat ulkoilemassa Eevan kanssa. Saapa nähdä miten ilmasto tuntuu, kun todelliset pakkaset alkavat, mutta luulen, että paremmin he sopeutuvat kuin minä. 

Pian alkaa olla aika lähteä itse sopeutumaan tulevaan kylmään ja pimeään talveen. On aika lähteä jokiuinnille, jonne Markku, Vote ja Jouko ovat luvanneet saapua kello 17. Uinnin jälkeen voisi viedä perheen syömään jonnekkin. Nythän minulla on  ns vapaapäivät - tämä ja huominen sekä viikonloppu. Tosin vapaapäivinä hoidetaan sitten näitä byrokratian kukkasia ja huomenna pitää soitella mm lastenvalvojalle, että saamme paperille myös huoltajuusasiat.  





jokiveden lämpötila



Tänään jokiveden lämpätila on hieman eilisestä 4.5 asteesta noussut, mutta vielä se on virkistävää. 4.75. Huolestuttavaa on, että  viikon päästä ennusteen mukaan voi olla jopa yli 7 astetta. Taitaa mennä marraskuulle ennen kuin pääsemme taas varsinaisiin talviuintilukemiin. 

Siis nyt jokiuinnille ja illalla ehkä ravintolaan syömään perheen kanssa. Mukavaa torstaita - ja muistakaa SE on toivoa täynnä!!








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oulussa!!

Tarinamme alku - Pettymys Suomeen ihmisoikeusvaltiona sekä mistä tähän on tultu